Tudomány

Orvosi csoda: megszületett a világ első babája, akit édesanyja egy halott donor méhében hordott ki

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2018.12.06 | 15:18

Élő donor méhének átültetésével már korábban is volt példa sikeres terhességre, de halott donor méhben még senki sem hordta ki gyermekét, így ez a mostani eset igazi orvosi szenzációnak számít.

Az egészséges baba még tavaly született Brazíliában, édesanyja korábban egy halott donortól kapott méhet.

Fotó: YouTube/Exclusive Media News

Ez volt az első alkalom, hogy egy édesanya halott donortól származó méhtranszplantáció után sikeresen kihordta gyermekét. Az elmúlt években már tíz alkalommal is próbálkoztak hasonlóval az orvosok, ám mindeddig sikertelenül.

A brazíliai esetet elsőként a The Lancet című orvosi folyóirat ismertette. A 10 órás műtét még 2016-ban volt, a műtétről akkor a BBC is beszámolt. A méhtranszplantációt Dani Ejzenberg, a Sao Pauló-i Egyetem kórházának orvosa vezette.

A halott donor szerve egy 45 éves nőé volt, akinek halálát agyi érkatasztrófa okozta.

Azért választották őt az orvosok, mert a nő korábban háromszor is sikeresen szült hüvelyi úton,

egészséges volt a méhe, és a vércsoportja is egyezett a páciensével.

A 32 éves brazil nőnek azért volt szüksége méhre, mert egy veleszületett ritka rendellenesség miatt (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma)

nem fejlődött ki a méhe és a hüvelye.

A sikeres műtét után 5 hónappal a nő életében először elkezdett menstruálni és beindult a peteérése is.A transzplantációs műtét utáni hetedik hónapban leszívták a nő petesejtjét, majd mesterséges megtermékenyítést végeztek, melynek eredménye egy sikeres terhesség lett. Majd 2017 decemberében, a várandósság hetedik hónapjának végén, a baba és az anya biztonságának érdekében császármetszéssel segítették világra az egészséges újszülöttet.

A kislány 2 és fél kilóval született.

A baba lassan egy éves, egészséges és

édesanyja anyatejjel tudja táplálni, aki szintén teljesen jól van.

A császármetszés során a beültetett méhet is eltávolították, hogy a későbbiekben se álljon fel a kilökődés veszélye.

Élő donortól származó méh esetén már volt sikeres szülés

Olyan nőnknek, akikbe élő donortól származó méhet ültettek át rokoni felajánlás után, eddig 11 gyermeke született már. Az első baba Svédországban jött a világra, 2013-ban. A mostani siker azonban új utakat jelölt ki az orvosok szerint.

A sikeres műtétet elvégző Dr. Ejzenberg szerint a következő lépés a halottdonoros átültetés további tökéletesítése lesz, ami kevésbé kockázatos, mint az élő donoros műtét, ráadásul a várakozók sokkal hamarabb juthatnak így megfelelő szervhez is.

Ez az új eljárás pedig a jövőben reményt adhat azoknak is, akik a méh rendellenessége vagy hiánya miatt terméketlenek. Elsősorban azoknak, akiknek rokonaik nem tudnak felajánlással segíteni.

Fotó, videó: YouTube/Exclusive Media News
Címlapi kép: Pixabay cco


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.