Tudomány

Dínókat tolláról? Új lelet és felfedezések dinoszaurusz ügyben

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.10 | 18:35

Egy borostyánba zárt ősmadár-farok sok mindent felülírhat, amit eddig tudtunk az őslényekről.

Researchgate.net
Researchgate.net

Egy mianmar-i (korábbi nevén: burmai) piacon fellelt borostyán-lelet megváltoztathat szinte mindent, amit a dinoszauruszokról eddig gondoltunk. A 99 millió éves zárványra egy kínai kutató bukkant; mely esetében az árus meg volt győződve róla, hogy növényi maradványokat őriz a kő, de a tudós már akkor látta, hogy itt nagyobb szenzációról van szó.

Egy gerinces állathoz, pontosabban egy veréb méretű ősmadárhoz tartozott az a farok, amely lény a T-Rex-szel és a jelenleg élő madarakkal is rokonságban állt.

A kanadai Royal Saskatchewan Múzeumban vizsgált tárgyról tanulmányt is megjelentetők egyike, Ryan McKellar elárulta, hogy

a lelet Mianmarnak abból a tartományából érkezett, amelyből már az elmúlt 20 évben is kerültek ki ősmaradványok. A borostyán bányászata során eddig elsősorban rovarok tetemeire bukkantak.

Dr. Xing, a kutatás vezetője ezért is járta a környék piacait, és még tavaly talált rá erre a szenzációs leletre.

Ez az első alkalom, hogy borostyánból kerül elő csontos dínó-lelet.

Az összepréselődött fosszilis leletekhez képest ugyanis itt jobban megőrződött az eredeti forma, így könnyebb röntgennel, mikroszkóppal és CT-vel is vizsgálni, a 3D-s képalkotásról nem is beszélve. Ez a farok rugalmas volt és  kinyújtható, valószínűleg hengeres csigolyákban folytatódhatott. A most megtalált tollak felépítése is sokat elárul a tollazat fejlődéséről.

Még arról korai volna nyilatkozni, hogy minden theropod dínó viselt volna tollakat vagy egyéb kinövéseket a bőrén, élete egy-egy szakaszában legalább, de egyre több ilyen lelet kerül elő, ami ezt támasztja alá – írja a Researchgate.net.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló