Tudomány

Itt a nanotechnológiával „átszőtt”, okos selyem

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.19 | 10:46

Áramot vezető, szupererős anyagot állítanak elő a grafént evő selyemhernyók

Pixabay
Pixabay

Az egyetlen atom vastagságú grafitot, azaz grafént befaló kínai selyemernyók megháláják a gondoskodást: olyan anyagot állítanak elő, amely vezeti az elektromosságot, és kétszer masszívabb is a hagyományos selyemnél.

A természetes textil alapanyag nemcsak a szépségéért közkedvelt, de mechanikailag is nagyon erős. A selyemhernyók a fonalukat proteinből készítik, amit speciális mirigyük választ ki. A pekingi Tsinghua Egyetemről Yingyng Zhang tanulmányában adta közre vizsgálatainak eredményét, amiket ezekkel a grafénnal is táplálkozó állatokkal folytatott le.

Az eperfalevél-diétát megérte variálni: a grafént tartalmazó vizes oldatot a növényre spray-zve juttatták be, majd a selyemgubókat begyűjtve jutottak a spéci új anyaghoz. Ahelyett, hogy kémiai úton, utólag erősítették volna meg a természetes szálakat, az állatok táplálkozása során került az anyagba a grafén, amely így ráadásul szabályosabb kristályszerkezetben is van jelen, ahogyan ez a mikroszkópos vizsgálatokból kiderült.

A szénnel erősített, „okos” textilnek számos felhasználási területe lehet, a gyógyításban (implantátumok), a sportolók viseletében, vagy akár ruhaként is hordható elektromos berendezések fejlesztése során. A lehetőségek végtelenek – írja a Futurism.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.