Tudomány

Ilyen volt az igazi paleo morzsaparti

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.27 | 18:53

Mindenkinek a könyökén jön ki az ünnepi menü, most arra derül fény, hogy Ötziék mit ehettek.

Pixabay
Pixabay

Nemzetközi kutatók egy csoportja szerves maradékokat vesz górcső alá, melyeket 5500 éves agyagedények töredékein találnak. Rengeteg tál került elő egy bajorországi ásatás során, ahol a kőkori falu leletein kimutathatóak még az ételmaradékok is. Mikro-botanikai és kémiai elemzésnek is alávetik a talált anyagmorzsákat, melyekből következtetéseket lehet levonni az akkori gasztronómiára vonatkozóan.

Németországban, Pestenacker település mellett már 1990 óta folynak ásatások, ahol 19, elkerített faház került elő a föld alól. A területet az Unesco fel is vette 2011-ben a Világörökségek közé.

A déli Alpok és a mai Csehország területe közt egykor húzódó, cserekereskedelmi útvonalon található kis faluban Krisztus előtt 3496 és 3475 közt folyt igazán nagy élet. Pár évszázaddal korábban, mint amikor Ötzi élt, nem is túl messze onnan, ám az Alpok másik oldalán. Az itteniek földműveléssel és állattartással foglalkoztak, de még vadászat és gyűjtögetés is belefért az életvitelükbe. Minőségi ruhákat, cipőket, szerszámokat és fegyvereket is készítettek.

Ebbe az eddig még sosem vizsgált életmaradék-projektbe Dr. Lucy Kubiak-Martens archeo-botanikus az elektron-mikroszkópjával száll be, így a főzésből megmaradt, miniatűr növényi töredékek sajátosságait lesz képes beazonosítani. A kémiai eljárás során pedig a különböző zsírok, proteinek és poliszacharidok lesznek majd kimutathatóak.

Amit máris tudunk, hogy tönkölybúza volt az étlapon, illetve jól megmaradt lipidek és némi protein is került elő az edényekből.

Nyírfakéreg kátrányt is kimutatott egy másik kolléga, aki szerint szerszámok előállításához, gyógyításhoz és fa állagmegóvásához is használhatták ezt az anyagot, fáklyakészítés mellett.

Ami még újdonság, hogy a Hollandia északi részén talált apró kerámia pohárkákra mindig azt hitték a tudósok, hogy ivóedények lehettek. Most, ezzel a kombinált analízissel kimutattuk, hogy valójában ezekben az edénykékben is főztek. Gabonát, állati zsírt és zöldségeket, ahelyett hogy sört szürcsöltek volna belőlük. Rengeteg felfedezni való recept vár még ránk!

– lelkesedik az egyik tudós, Dr. Tania F. M. Oudemans a Researchgate hasábjain.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló