TV

A Spektrum új sorozata bizonyítja, hogy igenis lehet beszélni a halálról

  • Szerző:homarton
  • 2017.11.01 | 17:13

Érdemes megnézni a Tabukról tabuk nélkül című sorozat első részét, mert egy olyan témát hoznak közel hozzánk, amiről még mindig nem szeretünk beszélni. Miért kerüljük kínosan a halál témáját? Mert ez is egy tabu.

A Tabukról tabuk nélkül sorozat első részében a halál volt a fő téma – az ismert fotós, Burger Barna emlékének ajánlva. Egészen hátborzongató és megrázó élmény, hogy egy hazai gyártású tévéműsorban olyanokról beszélnek, mint például

  • hogyan lehet megmondani egy haldoklónak, hogy meg fog halni?
  • mi az az életvégi tervezés
  • kire hagyjuk a digitális hagyatékunkat (a virtuális térben hagyott lábnyomunk, azaz az interneten hagyott dokumentumaink sokasága)
  • milyen munka folyik egy patológián
  • vagy hogy hány fokon kell tárolni egy holttestet ahhoz, hogy sérülés nélkül meg lehessen borotválni.

A Spektrum legnagyobb újítása az volt a sorozat kapcsán, hogy olyan embereket kerestek meg, akik vállalták, hogy a kamerák előtt beszéljenek. A pilot epizódban szerepel például egy halottsminkes, aki szerint ez a szakma az élet értékelésére tanít, és beszámol tapasztalatairól a hamvasztó kemence kezelője, aki azt állítja, hogy ezt a munkát nem lehet humor nélkül csinálni.


De ami még ennél is hátborzongatóbb: megismerhetjük az ország egyik legismertebb fotósának, Burger Barnának az utolsó időszakát, aki a forgatás alatt halt meg az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan betegségben. Ez a rész méltó és megrázó emléket állított a sokak által csak a miniszterelnök fotósaként ismert vizuális művésznek.

Burger Barna 2017. február 21-én, az első rész forgatása alatt hunyt el, a betegsége előtt közel 20 könyve jelent meg, fotózott tájakat, városokat, híres embereket, és ő volt az, aki ugyanúgy közel tudott kerülni a miniszterelnökhöz, mint a Nobel-díjas íróhoz. És a halálhoz is: 2016 óta küzdött egy olyan betegséggel, ami az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

A műsort nagyjából egyéves kutatómunka előzte meg, és ez meg is látszik a végeredményen. A Tabukról tabuk nélkül házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, a Magyar Filmkritikusok Díjával elismert Thuróczy Szabolcs, aki amellett, hogy ízig-vérig benne van a történetekben, a saját ötleteivel is segítette a műsor készítőit.

A Társas játék és az Aranyélet sorozatokból ismert színész tökéletes választás a narrátor szerepére, hiszen az ő közvetlen, félig civil stílusa egészen közel hozza a tévénézőhöz a megszólalókat és magát a témát is. Nem egy száraz, távolságot tartó dokumentumfilm született egy elég súlyos topikról, hanem egy hiteles emberközeli, a gyász feldolgozását és a továbblépést is megmutató, fajsúlyos sorozatepizód. És talán az a legjobb az egészben, hogy Thuróczy nem is színészként van jelen, hanem emberként, aki a saját személyiségét és a személyes történeteit is megmutatja.

(A Tabukról tabuk nélkül sorozatot a Spektrum megrendelésére az ACG Reklámügynökség készítette Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre produceri segítségével.)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.