TV

A Spektrum új sorozata bizonyítja, hogy igenis lehet beszélni a halálról

  • Szerző:homarton
  • 2017.11.01 | 17:13

Érdemes megnézni a Tabukról tabuk nélkül című sorozat első részét, mert egy olyan témát hoznak közel hozzánk, amiről még mindig nem szeretünk beszélni. Miért kerüljük kínosan a halál témáját? Mert ez is egy tabu.

A Tabukról tabuk nélkül sorozat első részében a halál volt a fő téma – az ismert fotós, Burger Barna emlékének ajánlva. Egészen hátborzongató és megrázó élmény, hogy egy hazai gyártású tévéműsorban olyanokról beszélnek, mint például

  • hogyan lehet megmondani egy haldoklónak, hogy meg fog halni?
  • mi az az életvégi tervezés
  • kire hagyjuk a digitális hagyatékunkat (a virtuális térben hagyott lábnyomunk, azaz az interneten hagyott dokumentumaink sokasága)
  • milyen munka folyik egy patológián
  • vagy hogy hány fokon kell tárolni egy holttestet ahhoz, hogy sérülés nélkül meg lehessen borotválni.

A Spektrum legnagyobb újítása az volt a sorozat kapcsán, hogy olyan embereket kerestek meg, akik vállalták, hogy a kamerák előtt beszéljenek. A pilot epizódban szerepel például egy halottsminkes, aki szerint ez a szakma az élet értékelésére tanít, és beszámol tapasztalatairól a hamvasztó kemence kezelője, aki azt állítja, hogy ezt a munkát nem lehet humor nélkül csinálni.


De ami még ennél is hátborzongatóbb: megismerhetjük az ország egyik legismertebb fotósának, Burger Barnának az utolsó időszakát, aki a forgatás alatt halt meg az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan betegségben. Ez a rész méltó és megrázó emléket állított a sokak által csak a miniszterelnök fotósaként ismert vizuális művésznek.

Burger Barna 2017. február 21-én, az első rész forgatása alatt hunyt el, a betegsége előtt közel 20 könyve jelent meg, fotózott tájakat, városokat, híres embereket, és ő volt az, aki ugyanúgy közel tudott kerülni a miniszterelnökhöz, mint a Nobel-díjas íróhoz. És a halálhoz is: 2016 óta küzdött egy olyan betegséggel, ami az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

A műsort nagyjából egyéves kutatómunka előzte meg, és ez meg is látszik a végeredményen. A Tabukról tabuk nélkül házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, a Magyar Filmkritikusok Díjával elismert Thuróczy Szabolcs, aki amellett, hogy ízig-vérig benne van a történetekben, a saját ötleteivel is segítette a műsor készítőit.

A Társas játék és az Aranyélet sorozatokból ismert színész tökéletes választás a narrátor szerepére, hiszen az ő közvetlen, félig civil stílusa egészen közel hozza a tévénézőhöz a megszólalókat és magát a témát is. Nem egy száraz, távolságot tartó dokumentumfilm született egy elég súlyos topikról, hanem egy hiteles emberközeli, a gyász feldolgozását és a továbblépést is megmutató, fajsúlyos sorozatepizód. És talán az a legjobb az egészben, hogy Thuróczy nem is színészként van jelen, hanem emberként, aki a saját személyiségét és a személyes történeteit is megmutatja.

(A Tabukról tabuk nélkül sorozatot a Spektrum megrendelésére az ACG Reklámügynökség készítette Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre produceri segítségével.)

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...