Sorozatok

Képregényesedik a sorozatipar? Érdekes elmélet a Netflixtől

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.06 | 08:00

Felkerült a Netflix hivatalos YouTube-csatornájára egy videó, ami azt magyarázza, hogy a Breaking Badből indulhatott el a Walking Dead. Az elsőre őrültségnek tűnő ötletben van ráció: gondoljunk csak a szuperhősökre, akiknek az összeeresztésével rongyosra keresi magát a filmipar. Miért ne tehetnék ugyanezt a sorozatok gyártói is?

Igaz, hogy nem a Netflix, hanem az AMC gyártotta őket, de a videostream-óriás YouTube-csatornáján jelent meg a videó, ami azt magyarázza, hogy a Walking Dead és a Breaking Bad több ponton kapcsolódik egymással.

Angolul nem értőknek; az alábbi négy érvet hozza fel a videó.

  1. A Walking Dead Merle-jénél olyan kék kristálymeth volt, ami Walter White sikerterméke.
  2. A piros Dodge Challanger: ilyet vett a fiának Walter White, amit később felesége unszolására visszavitt a kereskedésbe felrobbantott. A szalon vezetőjét ráadásul Glennek hívják a Breaking Badben – ugyanúgy, ahogy a Walking Dead egyik kulcsszereplőjét, aki ilyet vezetett az első évad második részében. (Igen, tudjuk, hogy mi történt a 7. évad első részében!) Ez inkább csak easter egg (rejtett utalás), de annak tökéletes.
  3. „BITCH!” – tette hozzá nagyjából minden második mondatához Jesse a Breaking Badben. A Walking Deadben Daryl említette, hogy egy olyan fehér díler sráctól vette a bátyja a drogot, aki állandóan ezt mondogatta.
  4. Gus Fring az első zombi: a Netflix-videó a mellett érvel, hogy a Los Pollos Hermanos felrobbantott vezérigazgatója lehet az első zombi, aki az öregek otthonában kezdhette harapdálni az embereket, aminek köszönhetően kitört az apokalipszis. Ráadásul mindezt Walter kristálymeth-je okozta, amibe az eljárás során valami huncutság került, és zombivá változtatja az embereket. Fring halála egyébként a Breaking Bad legsiralmasabb momentuma volt, annyira bénán nézett ki, és ő egyébként nem drogozott, úgyhogy ennek a pontnak kicsi a valószínűsége.

+1: a járvány kitörése a Fear the Walking Deadben. Ez a videóban nincs benne, de nekünk eszünkbe jutott: a Walking Dead melléksorozatában a zombijárvány egy drogtanyán tör ki, ami ráerősít az előbbi elméletre, miszerint a kristálymeth-be kevert anyag csapja szét élőhalottra az embereket.

Felvehetné a szuperhősök mintáját a sorozatipar is

Lehet, hogy a fenti videó érvei gyengék, de maga az ötlet, hogy a gyártók összeeresszenek szereplőket a sorozataikból, nem hülyeség. Ebben az esetben csak arra jó, hogy nevessünk rajta egyet, az easter egg egyébként is közkedvelt módszer filmes körökben, nyilván nem az AMC első, aki ilyeneket csinál.

De ha egy továbbmegyünk egy lépést és belegondolunk, hogy mennyire esne le a rajongók álla, ha a Walking Deadben megjelenne mondjuk Saul Goodman, a sorozatok crossroads verziói igenis jó ötletnek tűnnek.

Megérné mindenkinek: a gyártóknak nem kellene új hősöket felépíteniük és marketingelni egy új szereplőgárdát felvonultató sorozatot, mert a rajongók gyorsan rácuppannának egy kedvenc „hőseiket” összeeresztő tartalomra. Az új X-Men, Marvel, DC Comics és Star Wars filmek reneszánszkorszakában magyarázni sem kell azt, hogy rajongói érdeklődés is van a jól bejáratott brandek újrahasznosítására.

Viszont ha végignézzük különböző gyártók sorozatlistáit, akkor nehezen találunk még egy olyan párosítást, ami lenne annyira izgalmas és életszagú, mint a Walking Dead és a Breaking Bad összehozása. Ha valami nagyon megy, akkor az inkább olyan tartalmak gyártásához vezet, ami a sorozat elő-vagy utótörténete, esetleg egy mellékszálat dolgoz fel – például a Better Call Saul vagy a Fear the Walking Dead.

Hosszú távon a gyártóktól megfontolandó lépés lenne térben és időben összehozható karakterekre építeni fel a történeteiket. A sorozatok növekvő népszerűsége akár még mozivászonra is vihetné a crossroadokat. George R. R. Martin is arról pletykál, hogy a Trónok harca a mozivásznon ér majd véget.

(Nyitókép: AMC)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló