Unatkozom

Unod a locsolkodást? Próbáld ki a korbácsolást!

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.17 | 08:03

Nagyon változatos népszokások kötődnek a húsvéthoz, egy részük pedig kifejezetten extrém.

A tojásfestésről már tényleg mindenki hallott az egész világon, és az sem ismeretlen senki számára, hogy húsvétkor ENNI KELL. A locsoldokás viszont már nem mindenhol divat, vagy legalábbis nem olyan formában, mint nálunk, és ezen kívül is egy rakás furcsa szokás kötődik ehhez az ünnephez. Most összeszedtük a legviccesebbeket, a legfurcsábbakat és a legextrémebbeket.

A tojás a húsvét egyik legfontosabb szimbóluma, amit az egyszínűre festéstől a patkolásig a lehető legváltozatosabb módokon díszítenek fel ilyenkor. A tojás, ami egy termékenységi szimbólum, lehet a locsolók ajándéka, a csokiból készült változatot meg a gyerekek kereshetik a fűben. A németeknek viszont más, egész jó mókáik is kötődnek a tojáshoz, egyes helyeken tojásdobó versenyeket is rendeznek ilyenkor, vagy egymást dobálják meg nyers tojással. Németország nyugati részén tojásevő versenyek is vannak húsvétkor, ezt a szokást pedig a kivándorlók még az Egyesült Államokba is magukkal vitték:

És ha már verseny, több helyen ismert a tojásgörgetés hagyománya is, amikor egy domboldalon görgetik le a tojásokat. Természetesen az nyer, akinek a tojása először leér:

Az angolszász világban ismert szokás még a tojástánc is, amikor a táncosok húsvétkor a földre rakott tojások között lépkednek, van úgy, hogy bekötött szemmel. A görgetésnél és a táncolásnál lényegesen kisebb aktivitást igényel viszont a tojáskocogtatás. Itt az nyer, akinek a tojása nem reped meg. Ez egy ilyen nyugis sport:

Vödörrel és hideg vízzel már Magyarországon is kevés helyen locsolják a lányokat, pedig az egész locsoldokásnak ez az alapja. Csehországban és Szlovákiában viszont a nők locsolják így a férfiakat. Ott a fiúk húsvétkor egy feldíszített ostorral csapkodják meg a lányokat, hogy piros tojást kapjanak. A csapkodásnak az a célja, hogy a lányok egészségesek, szépek és termékenyek maradjanak, de a vonzalmat is ki lehet így fejezni. A fájdalom nem cél, de néha előfordul egy-egy nagyobb ütés. A lányok viszont ezért egy nagy vödör hideg vízzel állhatnak bosszút.

A norvégok már annyira modernek, hogy náluk az a húsvéti hagyomány, hogy elvonulnak a hegyekbe hétvégi házaikba, ahol krimimaratonokat tartanak. Bűnügyi regényeket olvasnak, krimisorozatokat néznek, Agatha Christie folyik még a csapból is ilyenkor.

Bermudán viszont van egy elég menő hagyomány, ők papírsárkányokat reptetnek ilyenkor.

A legextrémebb húsvéti szokás viszont egészen biztosan a Fülöp-szigetekhez kötődik, ahol, bár a katolikus egyház hevesen tiltakozik ellene, többen keresztre feszíttetik magukat ilyenkor, vagy éppen véresre korbácsolják a saját hátukat:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.