Érdekes

Piák és kütyük: károsnak hiszik őket sokan, pedig…!

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.10 | 16:48

Ki hinné, hogy a legártalmasabbnak hitt élvezeti cikkeknek is számos jótékony hatásuk van. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e ezekkel élni, és ennek a kulcsa bizony a helyes arányok eltalálásában, vagyis a mértékletességben rejlik…

Italok

• A sör

Mindig azt halljuk, hogy a sör végtelenül egészségtelen ital, hiszen elbágyaszt és segít pocakot növeszteni, márpedig a hasi kövérség a férfi egyik első számú ellensége egészségügyi fronton. Ha azonban nem négy, hanem csak egy korsó sört gurítunk le alkalmasint, máris kedvezőbb a helyzet: a sör ugyanis – különösen a sötétebb fajták – kitűnő antioxidánsként működnek. Az alkoholban a polifenolok is megtalálhatóak, s ezek számos modern kutatás szerint segítenek csökkenteni a koleszterinszintet is, sőt: egyes szakemberek szerint még a rák ellen is felveszik a harcot. Kevesen tudják, hogy a sör az izomzatot is erősíti, így aztán olykor lelkifurdalás nélkül megihatunk egy-két korsóval.

• A kávé

Nyilvánvaló, hogy a túl sok kávé ártalmas az egészségre: izgágák, feszültek lehetünk tőle, és a végén még aludni se tudunk rendesen. A másik oldalról viszont ma már tudományos tény, hogy a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, és az idegrendszerre is jótékony hatással van. Állítólag egy hosszúkávé vagy tejeskávé naponta segít megelőzni a depressziót, felpörgeti a fogyást a méregtelenítés során is a hasznodra válik.

Kütyük

  • A videójátékok

Folyton azt halljuk, hogy a videójátékok rettenetesek, teljesen elrontják a gyerekeket, és minden agresszió, figyelemzavar és viselkedési probléma mögött valamelyik ördögi játék rejtőzik. A kutatók azonban rámutattak arra, hogy noha valóban akad pár problémás játék, a többségük kimondottan hasznos, pláne a gyerekek számára, mivel fejleszti:
– a kéz-szem koordinációt;
– a megfigyelőképességet;
– a tanulás sebességét;
– az összpontosító-képességet;
– a képzelőerőt,
– ráadásul a segítségével levezethetjük a feszültséget.

• Az sms-függés

Visszatérő panasz, hogy manapság az emberek már arra sem veszik a fáradságot, hogy felemeljék a telefont. Sokak szerint az sms pittyegése – és persze a közösségi portálon és az e-mailen keresztül történő kommunikáció – a bensőséges, meghitt ember kapcsolatok rekviemje, ami különösen a legifjabbak körében terjedő járvány. Ugyanakkor a pszichológusok felfedezték, hogy a kommunikációnak kimondottan jót tesz az sms, mivel a segítségével a kamaszok nem érzik úgy, hogy a szüleik állandóan a sarkukban vannak, mégis hírt tudnak adni magukról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.