Érdekes

Holnap Valentin-nap, megmutatjuk, máshol hogy ünneplik, hátha abból még ihletet kapsz az utolsó pillanatban

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.13 | 06:54

Ahány kultúra, annyi féle szokás, számos országban nemcsak a szerelmespárok ajándékozzák meg egymást, sokan közeli barátoknak, rokonoknak is készülnek egy kis aprósággal, hogy kifejezzék szeretetüket.

Valószínűleg nincs megosztóbb ünnep a Valentin-napnál, van, aki rózsaszín felhőbe burkolózva várja minden évben, és van, aki a pokolba kívánja a giccses ajándékokkal, plüssmackókkal és virágcsokrokkal teli napot. Bármelyik álláspontot is érezzük a magunkénak, érdekes tényeket mindig izgalmas olvasni, ezért összeszedtük, hogyan ünneplik szerte a világon a szerelmesek napját.

Anglia

Bár az ország nagy részében tényleg csak a párok ünneplik ezt a napot egymás megajándékozásával, Norfolk területén a gyerekek is kapnak egy kis apróságot Jack Valentine-tól. A szerelmesek gyakran az ajtó előtt hagyják apró ajándékukat, kopogtatnak, majd elrohannak, hogy ne derüljön fény a kilétükre.

Wales

Itt nem február 14-én, hanem január 25-én ünneplik a szerelmet, Szent Dwynwen napján. A hagyomány szerint a szerelmes férfiak egy bonyolult mintázatú, saját kézzel faragott fakanalat ajándékoznak kedvesüknek, a faragványba pedig rejtett üzeneteket tesznek szándékaikra vonatkozóan.

Franciaország

Egy furcsa szokás miatt sokáig tilos volt ünnepelni a Valentin-napot. Az egyedülálló fiúk és lányok egymással szemben lévő ablakokból kiabáltak át egymásnak, hogy párra leljenek. A hangzavar akkora volt, hogy betiltották a dolgot, most már csak rózsával díszített ajtók és fákra tűzdelt szerelmes üzenetek hirdetik az ünnepet.

Kína

A szerelem ünnepe Kínában is kicsit máshogy zajlik, mindig az év 7. hónapjának 7. napján tartják a Qixinek nevezett ünnepséget. A legenda szerint ekkor egy szerencsétlen szerelmespárt ünnepelnek, akiket egy folyó választott el egymástól, ezért évente csupán egyszer, ezen a napon lehettek egymáséi, mikor a szarkák hidat formáltak a víz felett, hogy találkozhassanak.

Németország

Németországban a szerelem és a szerencse szimbóluma a malac és a lóhere, ezért az ajándékokon, üdvözlőkártyákon is folyton feltűnik ez a két szimbólum. A szerelmesek apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak.

Észtország

Ami máshol Valentin-nap, az Észtországban Sobrapaev ünnepe, vagyis a barátságé, a szerelmesek helyett a barátságra fókuszálnak. Finnországban is ez a hagyomány él, ott Ystävän Päivä ennek a napnak a neve és szintén a barátságot éltetik.

Bulgária

Szent Trison Zarezan napja a borkészítők ünnepe, ezért február 14-én a szerelmespárok az ország legjobb, legfinomabb boraival köszöntik egymást, sőt, a szingliknek sem ciki egy pohár borocska mellett vigasztalódni ezen a napon.

Japán

A világ nagy részén a nőké a főszerep ezen a napon, ám Japánban éppen a férfiak azok, akik kiemeltebb figyelemben részesülnek a szerelmesek napján. Valentin-napon a nők adnak ajándékot, főleg csokoládét, a gesztust pedig a hagyomány szerint március 14-ig nem illik viszonozni.

Brazília

Február helyett júniusban, egészen pontosan 12-én ünnepelnek a szerelmesek, Dia dos Namorados napján. Az egyedülálló lányok ilyenkor különböző rituálékat végeznek, hogy jövőre ők is párban ünnepelhessenek.

Dél-Afrika

A fiatal lányok ilyenkor bátrabbak, mint az év bármely másik napján: egy szívecskét tűznek a ruhájuk ujjára, melyre az igazán eltökéltek még a kiszemeltjük nevét is felírják, hogy így tájékoztassák érzéseikről a férfiakat.

Románia

Dragobete ünnepe a hagyomány szerint a nap, mikor a madarak eljegyzik egymást. A fiatal szerelmesek a tavasz és a szerelem érkezését egyszerre ünneplik, méghozzá úgy, hogy virágot szednek az erdőben és megmossák arcukat a hóban, hogy egészségesek és boldogak maradjanak.

Fülöp-szigetek

Ezen a napon kötik a legtöbb házasságot a Fülöp-szigeteken, ugyanis a helyiek tömeges esküvőkkel pecsételik meg szerelmüket. Akár több száz pár is egybegyűlhet, hogy egyszerre mondják ki a boldogító igent, a tömegrendezvényeket pedig természetesen óriási lakodalom követi.

Argentína

Argentínában a szerelmesek egy egész hetet szentelnek arra, hogy megünnepeljék a kapcsolatukat. Az édesség hetének nevezett időszakban csokoládéval, apró cukorkákkal fejezik ki szeretetüket, cserébe pedig csókot kérnek.

Csehország

A csehek május elsején köszöntik egymást apróságokkal, sőt, sok pár elzarándokol a Patrin Parkba is, ahol Harel Hynek Mácha költő szobra található. A babona szerint az itt virágzó cseresznyefák alatt elcsattanó csók az egész évre szerencsét, boldogságot és szerelmet ígér.

Spanyolország

A valenciaiak Szent Dionysius, a szerelem védőszentjének napján vallanak szerelmet, ami október 9-én esedékes minden évben. Fesztiválok és utcabálok színesítik a hangulatot, a hagyomány szerint pedig a férfiak szerelmük jelképeként marcipánfigurákat ajándékoznak a kedvesüknek.

Fotó: Pixabay / TerriC


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.