Érdekes

Élet Donyeckben: ki vesz víz és villany nélküli lakást ott most 101 millió forintért?

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.14 | 12:18

“Orosz megszállás alatt vagyunk” - mondja az egyik oldal. “Végre csatlakozhattunk az Orosz Föderációhoz” - így a másik. De van, amiben minden donyecki lakos egyetért: a 2014 óta tartó, 2022 tavaszán tetőző háború, majd az azt követő kissé álságos népszavazás csak rontott az életkörülményeiken. Miközben minden egyre rosszabb az ukrán- és oroszajkú lakosság számára, az árak - köztük a lakásárak - egyre emelkednek. Mindezt a KP.ua ukrán lapból tudjuk meg.

Legfeljebb sárga, büdös lé folyik sok helyen a csapból

A tavaly ilyenkor még közel 1 milliós lakosú Donyeck most technikailag Orosz Föderációhoz tartozik, mint Donyecki Népköztársaság – bár ezt Oroszországon kívül csak Szíria és Észak-Korea ismeri el. A helyiek szerint az árak is moszkvai irányt vettek, vagyis minden borzasztóan megdrágult. Egy kiló uborka azelőtt 300 forintnyi hrivnyába került, most azonban nagyjából 2000 forintnyi rubelért lehet csak hozzájutni az egyébként is hiányos árukészletű piackon. Az élelmiszer-infláció ezen a vidéken átlagosan tízszeres, miközben működő vállalkozások alig maradtak. Az egyiptomi paradicsom és a török ​​uborka borzasztó áron műanyag ízű. Korábban mindezt Ukrajnából lehetett hozni, most – nem.

Donyeckben a legtöbb kerületben nincs víz lassan egy éve, a víz- és csatornahálózatot lassan kilenc éve nem tartotta karban senki. Ahol mégis van még víz, ott sárga, büdös lé folyik a csapból – mivel áram többnyire nincs, az is kizárólag hideg. Dacára annak, hogy a legtöbb lakásban se víz, se áram nincs, a rezsi pedig mintegy 20 százalékkal emelkedett, az ingatlanárak az egekbe kapaszkodnak. Több mint 30 ezer dollárt (10,9 M dorintot) kérnek egy félig lerombolt kétszobás lakásért Donyeck “csendes központjában” (Kalininszkij járás) egy hruscsovi időkben épült társasházban, míg a külvárosban hasonló lakások ára akár 50 ezer dollár is lehet (18,1 M forint).

Óvoda, iskola, orvosi ellátás nincs, 100 milliós lakások a piacon igen

A központban található lakások ára attól függ, milyen gyorsan akarnak távozni a tulajdonosok: 30, de akár 100 ezer ezer dollárért is vásárolhatunk egy jó állapotú lakást, kilátással a színházra vagy a korábban impozáns Lenin térre. A tulajok többsége azonban beletörődött abba, hogy nem lehet majd lakást eladni ugyanannyi pénzért, mint amennyit a vásárlásba fektettek. A leginkább felkapott rész a Zirocska kerület, amit decemberben szinte teljesen lebombáztak, ám ez sem szegte kedvét az eladóknak. Rengeteg luxusépület áll még itt továbbra is, ezeket 280 ezer dollárért (kb. 101 M Ft) veheti birtokba az, aki valamilyen különös oknál fogva ide vágyik. A parkolás és a portaszolgálat benne van az árban.

Bár innen szemlélve bizarrnak tűnik, havi 1-2 tranzakció minden ingatlanosnál van. Különösen az oroszok érzik úgy, hogy érdemes ideköltözni a korábbi határon túlról, mivel az elkövetkezendő hónapok békét, a közeli jövő pedig varázslatos újjáépítést hoz majd. Érdekesség, hogy a vevők külön szerződésbe foglalják azt is, hogy a frissen vásárolt lakás akkor is a tulajdonukban marad, ha időközben Donyeck újra Ukrajnához kerül majd. Bármennyire is optimista azonban az ideköltöző, egy dolog biztos: infrastruktúra szinte egyáltalán nincs errefelé. A bölcsődék és az óvodák zárva tartanak, az iskolákban távoktatás van, az orvosi praxisok többsége elmenekült, a kórházakban pedig csak azután foglalkoznak az idősekkel, a gyerekekkel és a krónikus betegekkel, miután a sebesült katonákat ellátják – abból pedig még mindig akad bőven, hiszen a harcok a népszavazás után is folyamatosak….

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.