Érdekes

Az ausztrál tölcsérhálós pók a világ legnagyobb és legveszélyesebb hálószövője

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.02 | 10:44
  • trendindex: 3

Ránézésre sem egy bizalomgerjesztő teremtménye a természetnek, de az ausztrál Reptile Parkban található a legméretesebb példány belőle, egy hím, és ő már egészen ijesztő. El is nevezték találóan Kolosszusnak.

Az ausztrál tölcsérhálós pók a kontinens legveszélyesebb pókja, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy nemcsak Ausztráliáé, hanem az egész világé. Szerencse, hogy csak ott található, máshol meg nem, maximum állatkerti rovarházban. A mérge annyira durva, hogy simán megölhet egy felnőtt embert is. A para az ezzel a pókkal kapcsolatban, hogy nem elég, hogy agresszív fajta, de előszeretettel bukkan fel emberi lakóhelyeken, zegekben és zugokban, vagy mondjuk cipőbe rejtőzve. És ha rátalál valaki, akár véletlenül, azonnal támad.

A Reptile Parkban éldegélő Kolosszus brutálnagy, csak a lábai 7,8 cm hosszúak, miközben egy normál példány 1-5 cm közötti méretet ér el. A Kolosszus előtti időkben a legynagyobb tölcsérhálós pók, Big Boy volt, aki 2016-ban távozott a pókok örök vadászmezejére, az ő lábai 10 cm hosszúak voltak.

Ezeknek a pókoknak a mérge ugyan halálos, de található benne értékes anyag, amiből ellenanyagot készítenek, így Kolosszus mérgét is (akárcsak előtte Big Boy-ét) rendszeresen, hetente lefejik. A durva egyébként az, hogy ennek a póknak a mérge csak a rovarokra és a főemlősökre halálos. A nyulak szervezete például termel antianyagot, így a laborokba küldött pókmérget befecskendezik az ugrifülesekbe, majd az általuk termelt antianyagot kivonják belőlük, és abból készítik el az ellenmérget.

A legdurvább időszak a január és a február, amikor a hímek beindulnak, hogy keressenek maguknak egy nőstényt, és ilyenkor keveredenek lakott területre. A nedves, hűvös és árnyékos helyeket kedvelik, például a cipőket, a rejtett zugokat. A hatóságok figyelmeztetnek, ha találkozna bárki is egy ilyen pókkal, csak akkor próbálja elkapni, ha tudja, mit csinál, egyébként pedig azonnal hívja a megfelelő szerveket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.