Érdekes

Gyerekek, akik az ISIS alatt – vagy épp a terrorszervezetben – nőttek fel

  • Szerző:b
  • 2020.03.02 | 06:46

Az ISIS 2003 óta van jelen Irakban, a 2014-17 közötti polgárháborúban abszolút uralmat is gyakoroltak egyes területek felett. Azóta gyakorlatilag felnőtt egy generáció...

“Egy idő után megszoktam a kivégzéseket…”

A VICE friss kisfilmjében azokat a tiniket és fiatal felnőtteket mutatja be, akik az Iszlám Állam terroruralmának idején cseperedtek fel. A többségük hétköznapi gyerek, akik ma is – az ISIS és a háború után két évvel – poszttraumás stressz-szindrómval küzdenek.

“Tizenegy éves voltam, amikor először láttam lefejezést, nem sokkal utána egy nőt köveztek halálra, mert házasságon kívüli kapcsolata volt. Először sokkolt, sírtam, nem tudtam aludni, rázott a hideg és hánytam. De aztán a sokadik ilyennél, megszoktam az egészet”

– mondja egy tizenöt éves fiú.

A VICE riportere, Isobel Yeung találkozik iraki fiatalok egy olyan csoportjával, akiket kezdettől taszította az ISIS, aztán végig kellett élniük azt, ahogyan családjukat, szeretteiket elpusztítják, mert nem voltak hajlandóak együttműködni a fundamentalistákkal. Voltak idők, amikor azért is félniük kellett, ha imaidőben nem a számukra kijelölt mecsetben imádkoztak, hiszen benne volt a pakliban, hogy ezért kínzás vagy akár halálbüntetés jár.

“Fegyvert, sok pénzt és szűz lányokat ígértek”

Egy másik 15 éves fiút jelenleg azért tartanak fogva, mert ő maga csatlakozott is a terrorszervezethez, és gyerekkatonaként harcolt az oldalukon. Igaz, állítása szerint nem vallási vagy politikai meggyőződésből tette, hanem egyszerűen azért, mert az államnak dolgozó apját egy ISIS-harcos gyilkolta meg, és ő úgy gondolta, úgy tud a leginkább bosszút állni és levadászni a gyilkost, ha a szervezetbe ő maga is beépül.

Akadnak persze olyanok is, akik teljes hittel csatlakoztak a Daesh-hez, vagyis az ISIS-hez.

“Azt mondták, kapunk saját fegyvert, saját autót, sok pénzünk lesz, ha pedig hősi halált halunk, mindenki tisztelni fog minket, és gyönyörű szűz lányok várnak minket a mennyben, és a családunk életük végéig ellátmányban részesül. Aztán persze hamar kiderült, hogy mindez nem igaz, éhezünk és fázunk majd, elszakítanak minket a szeretteinktől, és azt akarják, hogy életünket áldozzuk az Iszlám Államért”

– mondja a szép ígéretektől elkábult tinik egyike.

“Áldozat az is, aki nem csatlakozott, de az is, aki igen…”

A legnagyobb probléma persze az, hogy ezek a tinik szinte mind súlyosa traumatizálódtak: azok is, akik nem csatlakoztak az ISIS-hez, de azok is, akik a terrorszervezet gyerekkatonái lettek – nagy kérdés persze, mi legyen az utóbbiakkal, lehetnek-e ő még a társadalom hasznos tagjai ilyen mértékű radikalizáció után. Egy helyi, fiatalok rehabilitációját segítő csoportosulás szerint nem szabad büntetni ezeket a kamaszokat, hiszen egy részüknek a csatlakozás volt az egyetlen esélye a túlélésre, míg másokat a hangzatos ígéretek kábítottak el egy olyan vidéken, ahol még az ivóvíz is nagy kincs.

“Ha ezeket a fiatalokat megbüntetjük, esetleg kiközösítjük, akkor felnő egy generáció, amelyik tele lesz dühvel és bosszúvággyal, és ők az igazán veszélyesek minden szempontból”

– mondja az egyik aktivista, aki a traumatizált ISIS-gyerekeket segíti.

Közben persze sok iraki attól retteg, hogy hiába rombolták porig az Iszlám Államot, az alvó sejtek továbbra is köztük élnek, és bármikor újra pusztíthatnak.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/enriquelopezgarre-3764790/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló