Érdekes

Létezik vagy ezo-kamu? Ezt mondja a tudomány a hatodik érzékről

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.18 | 16:30

A hatodik érzék mégis csak létezik, és erre már tudományos bizonyíték is van – állítja egy Joe Kirschvink nevű tudós, a California Institute of Technology munkatársa.

Rhett Wesley, Unsplash

A szakember állítja, hogy az „elveszett hatodik érzék” nem csupán legenda: tudat alatt valóban képesek vagyunk a Föld mágneses mezőjét észlelni, ahogyan a madarak, a rovarok és számos egyéb emlős is képes erre.

Kirschvink EEG-vizsgálatok és egy Faraday-kalitka segítségével megállapította, hogy az emberi agy hullámai jelentősen változnak, amennyiben a körülöttük lévő mágneses mező változik. A kutató szerint evolúciós történetünk része ez a képesség, a magnetorecepció szerinte valaha elsődleges érzékelésünk részét képezte.

A Föld mágneses mezőjét számos élőlény képes érzékelni, ez az oka annak, hogy az állatok képesek a költözésre, vándorlásra a környezeti hatásokhoz alkalmazkodva. Míg régebben a tudósok azt hitték, hogy ez a képesség csak a madarak és a rovarok sajátja, mára már kiderült, hogy a kutyák, a rókák és a medvék is rendelkeznek a mágneses mező érzékelésének képességével.

A kísérlet során az alanyok egy Faraday-kalitkában ültek teljes sötétségben, ami egy, az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be. A szakember 24 önkéntest vizsgált, akiknek agyműködését EEG segítségével figyelte meg.

Kiderült, hogy amikor a mágneses mező az óramutató járásával együtt mozgott, az alfahullámok csökkentek, és a neurális válasz néhány század milliszekundumot késett, ami aktív agyi választ sejtet.

Kirschvink szerint mindez azt mutatja, hogy a mágneses mezők hatással vannak a az agyra, az ember tehát képes érzékelni a mágneses mezőt, még ha ezzel nincs is tisztában. A hatodik érzék tehát nem egy kitalált fogalom.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.