Érdekes

A férfiak csak szexet akarnak? Tévhitek az ösztönökről és a szerelemről

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.22 | 16:48

Van, amit ezek közül készpénznek vettünk, pedig a tudomány sok alapvetésre rácáfolt már...

A szerelem egy érzelem.

Annak idején, az óvodában úgy tanultuk, hogy a dühhöz, a szomorúsághoz és a csalódottsághoz hasonlóan a szerelem is egy érzelem. Azóta kiderült, hogy kissé más a helyzet, de a legtöbb ember nincs tisztában ezzel: a modern neurobiológia bizonyította, hogy a szerelem voltaképpen – a zsigerekig lemeztelenítve – ösztön. Kialakulását és működését tekintve a tudomány mai állása szerint az, amit mi szerelemként élünk meg, leginkább az étvágyhoz vagy a szomjúsághoz hasonlít. József Attila ezt a következőképp fogalmazza meg: „Nemcsak a lágy, meleg öl csal, nemcsak a vágy, de odataszít a muszáj is – ezért ölel minden, ami asszonyra lel, míg el nem fehérül a száj is”.

A férfiak szexet akarnak, a nők párkapcsolatra vágynak.

Noha már az évek során több kutatás is bizonyította, hogy ez az elmélet bizony téves, sokan még mindig hisznek a felvetésben. A tudományos módszerek bizonyítják, hogy az emberek között nemtől függetlenül óriási a különbség ezen a téren, és nem állíthatjuk, hogy több férfi vágyna gyors numerára, mint ahány komoly kapcsolatot szeretne. A pártanulmányok azt mutatják, hogy a nők és a férfiak azonos okokból bújnak ágyba, így ezt a sztereotípiát is át kell gondolni.

A szerelem és a gyűlölet egymást váltó ellenpólusok.

Hát igen, ki ne érezte volna egy-egy exével kapcsolatban, hogy hol szereti, hol gyűlöli az illetőt! Ugyanakkor Semir Zeki, a neurobiológia egyik modernkori úttörője feltérképezte az agyunk gyűlöletért felelős területeit. Meglepő módon felfedezte, hogy a szerelemért és a gyűlöletért felelős területek között van kapocs, de hozzátette: ez főként azért lehet, mert a kutatásban résztvevő önkéntes alanyok mindegyike egy korábbi szerelmük felé irányította gyűlöletét. Mindenesetre a szerelem és a gyűlölet közötti halvány vonal mítosza egyelőre még tudományos megerősítésre vár.

A pornó csak a férfiakat mozgatja meg.

Az Indianiai Egyetem egyik neurobiológusa, Thomas James egy friss kutatásában megállapította, hogy a szexuális ingerek kétszer-háromszor erősebb ingert keltenek mindannyiunkban, mint az egyéb külvilágból érkező ingerek. Ebben a tekintetben nincs különbség a nők és a férfiak között: mindketten ugyanolyan érzékenyen reagálnak a szexuális tartalmú képekre, videókra. Tény viszont, hogy a szexuális izgalom mindkét nemnél az agy más és más területéről indul: a témában Heather Rupp végzett komoly kutatásokat.

A férfiak génjeiben kódolták a félrelépésre való hajlamot.

Bár ennyire egyszerű lenne a dolog, tutira milliók aludnának nyugodtabban éjjel! Ha így állna a helyzet, nem volna ennyi nő, aki félrelép – de persze van. Emellett az ember bonyolultabb élőlény, mint az állat: rengeteg elvont érzelmi tényező is szerepet játszik abban, hogy valaki kivel bújik ágyba. Így aztán a csimpánzok talán hivatkozhatnak a gének kényszerítő erejére bizonyos – nem feltétlenül szexszel kapcsolatos – esetekben, az embereknek azonban mélyebben magukba kell nézniük ennél…

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Budapest
Eladó Budapest legnagyobb discója
  • szerző:nuus
  • 2019. 07. 12.