Érdekes

7 furcsa húsvéti szokás a nagyvilágból

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.03 | 13:08

A locsolkodás Amerikában teljesen ismeretlen fogalom, míg a norvégok krimi történetekkel szórakoztatják magukat az ünnep kapcsán. Lássuk, milyen furcsaságokkal találkozni még a világban!

Bermuda-szigetek

Az Atlanti-óceánon fekvő szigetcsoporton nagypénteken papírsárkányokat eregetnek. Ilyenkor több száz színes szörny emelkedik a levegőbe, legtöbbjük kézzel készített. (Kicsit olyan ez, mint az amerikaiaknál az előkert feldíszítése karácsonykor.) Nagyszombaton általában a tengerparton, családi és baráti körben üdvözlik a naplementét.

Guatemala

A dél-amerikai országban a húsvét hétvégét megelőző nagyhétben színes “szőnyegeket” terítenek le szerte a városban a nagypénteki ünnepségre való felkészülés gyanánt. Ezek virágokból, színezett fűrészporból, zöldségekből, gyümölcsökből és homokból készülnek.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek lakói zömében a katolikusok, így nem csoda, hogy komolyan veszik a húsvéti készülődést. Akárcsak Európában, nagypénteken itt is keresztcipelő zarándoklatot tartanak a hívek, ezzel emlékezve Krisztus megfeszítésére.

Mexikó

Mexikóban nemcsak a húsvétot megelőző, de az azt követő héten is ünneplés zajlik. Több tradíciójuk ismert, az egyik legjellegzetesebb Júdás megégetése. Az árulót papírmaséból készítik, majd ünnepélyes keretek között máglyára vetik.

Ausztrália

Még a ’90-es évek elején indult az úgynevezett “Nyúlmentes Ausztrália” mozgalom, amely azt szorgalmazta, hogy a húsvéti nyuszit húsvéti bilbyre cseréljék. Eme furcsa hibrid állat egy nyúlfülű erszényes borz. Miért a csere? Ausztráliában a nyulat kifejezetten kártékony állatnak tartják, ami pusztítja a termést és a földeket.

Finnország

Északi sógorainknál a gyerekek boszorkánynak öltöznek húsvét alkalmából, majd így indulnak csokivadászatra. Színes tollakkal díszített ágacskákkal, színes sminkben róják az utcákat, kezükben kiskosárral, a minél több édesség reményében.

Görögország

Korfu szigetén vízzel teli agyagedényeket dobálnak az utcára az erkélyekről, ezzel üdvözölve a tavaszt. A hiedelmek szerint az összetört agyagdarabkákból serken az új termés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.