Érdekes

Hiába a kényelmes börtön, akár halálos is lehet

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.12 | 16:14

Bár folyamatosan halljuk a panaszáradatot, hogy manapság a börtönök túlontúl kényelmesek, tény: azok, akik börtönben töltenek éveket, nagyobb eséllyel lesznek rákosak, illetve halnak bele egyéb betegségbe – derül ki egy friss kanadai kutatásból.

„Egyértelmű, hogy a börtönben nagyobb az esélye bizonyos ráktípusok kialakulásának, és a betegek nagyobb arányban is halnak bele ezekbe a betegségekbe. Tudjuk, hogy a kanadai börtönökben élők nagyobb arányban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, azonkívül a HPV-fertőzések aránya is magasabb. Mindez kedvez a rákos betegségek kialakulásának” – mondja a kutatást vezető Dr. Fiona Kouyoumdjian, a torontói McMaster University munkatársa.

A kutatás során közel 50 ezer embert vizsgáltak a szakemberek, akik Ontarióban teljesítettek börtönszolgálatot 2000-ben. A kutatókat az érdekelte, hányan lettek rákosak ez idő alatt, és hányan haltak bele betegségükbe az elkövetkezendő 12 évben.

Mint kiderült, 2012-re a férfiak 2,6, a nők 2,8 százaléka kényszerült rákdiagnózissal szembenézni a börtönben. A férfiak körében a tüdő-, prosztata-, végbél és torokrák volt a leggyakoribb, míg a nők esetében a mell-, tüdő- és méhnyakrák volt az uralkodó probléma.

A 12 éves kutatási periódus alatt a férfiak 1,1 százaléka és a nők 0,9 százaléka halt meg rákban, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a börtönkörülmények kedvezőtlenek, ha túlélési esélyekről van szó.

Nyitókép: pixabay.com 000


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.