Érdekes

Van egy bank, ahol a sajt helyettesíti az aranyat

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.18 | 17:33

Persze nem mezei trappista, amit mi rakunk a párizsis zsömlébe, hanem a sajtok királyának tartott Parmigiano-Reggiano, vagyis a Reggio Emilia területén készített parmezán.

Hogy egy ilyen tömb sajt mekkora érték, azt jól mutatja, hogy a tartományban létezik egy bank, a Credito Emiliano, ahol aranyrudak helyett parmezántömböket őriznek. Erről készített nemrég egy kis filmecskét a Great Big Story:

Visit the Bank that Transacts in Cheese

Whether they’re students or businesses, lots of people have to take out loans from the bank. For cheese farmers, there’s a bank in Italy that will literally accept *cheese* as collateral for loans. This is the story of three men and millions of dollars worth of that proverbial cheddar.

A sajt fizetőeszközként való elfogadása nem is új keletű a környéken, hiszen egyrészről igen értékes termékről van szó, másrészt pedig a parmezán érlelése rendkívül hosszadalmas, így egy termelő akár két évet is várhat, mire az eladott sajt után pénzhez jut. Ha viszont a sajtbankban letétbe helyezi, máris pénzhez jut, amiből fenn tudja tartani a vállalkozását. Ráadásul a bankba betett sajtot megfelelő körülmények között tárolják, kezelik és őrzik.

A 24 hónapig érlelt Parmigiano-Reggiano ára 10000 forint per kiló körül van. A hagyományos parmezán 40 kilós korongokban készül, ilyenekkel van tele a bank. Van kedvetek számolgatni?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló