Érdekes

Remegve várják, hogy megérkezzen a kibírhatatlan dögszag: hamarosan kinyílik a világ egyik legritkább virága

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.20 | 14:46

A titánbuzogány a világ egyik legnagyobb és legritkább virága. Gyönyörű látvány és kibírhatatlan bűz kíséri a virágzását.

Az Amorphophallus titanum, magyarul titánbuzogány vagy óriáskontyvirág egy nagyon ritka faj, amit Odoardo Beccari olasz botanikus fedezett fel 1878-ban Szumátrán. Csak a sziget nyugati részén található meg a természetben, a világ botanikus kertjeiben viszont több helyen küzdenek a rendkívül kényes növény felnevelésével. Többek között Tucsonban, ahol ráadásul most fog kinyílni egy.

A növény magassága elérheti a 3 métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50–75 kilogrammot. Maga a virág kifejlődése akár 10 évig is tarthat, a kinyílás után viszont 24 óra után el is hervad, úgyhogy rendkívül rövid életű csodáról van szó. Ennyi idő áll a növény rendelkezésére a szaporodáshoz, úgyhogy biztosra megy: rothadó húshoz hasonló szagot áraszt magából, hogy minél több rovart odacsalogasson a beporzáshoz. A beporzás után aztán 6 hónap alatt érik meg a titánbuzogány termése, egy kis piros gyümölcs.

Itt lehet élőben nézni a tucsoni virágzást:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló