Érdekes

Szezonja van a növénynek, ami harmadfokú égési sérülést és vakságot okoz

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.18 | 11:22

Virginiában pánik van! 30 óriás tövet találtak a kaukázusi medvetalp nevű növényből, amelynek nedve erősen mérgező. Ha a bőrre kerül, és aztán a nap is éri, harmadfokú égési sérülést okoz, szembe kerülve pedig vakságot. Ki is adták a figyelmeztetést. Nálunk is ki lehetne, mert itt is gyakori növény.

Virginia államban nagyon megijedtek, amikor felfedeztek 30 tövet a kaukázusi medvetalp nevű növényből, ami egész nagyra megnő, akkorára, hogy bőven egy átlagos méretű felnőtt ember fölé magasodik, átlagosan 2-5 méteres, de egyes példányok a 7 métert is elérhetik. A növény rendkívül mérgező, ezért ki is adták a figyelmeztetést rá. De mit okoz? Egészen komoly, harmadfokú égési sérülést. A növény nedve, ha a bőrre kerül, megakadályozza azt, hogy védekezzen a napfény ellen, így rövidesen jelentkeznek is az első bőrégési tünetek: csúnya hólyagok jelennek meg az érintett területeken, amikből seb fakad, amelyek aztán évekig elcsúfíthatják a bőrünket. Ha szembe kerül, akkor pedig vakságot okoz, de nem átmenetit, hanem örökre szólót.

A kaukázusi medvetalp nagyon agresszív növény ezen túl is. Gyorsan terjed, és úgy, hogy ahol megveti a gyökereit, onnan elűz és/vagy kipusztít más, addig őshonos növényeket. A növényirtószer sem elég magában, a növényt gyökerestül ki kell szedni a földből, hogy az elejét vegyük a burjánzásnak, és még így sem biztos, hogy nyert ügyünk lesz. A kaukázusi medvetalp magokat szór szét, amelyek akár 15 éven keresztül is kihúzhatják a földben, mire elkezdenek növénnyé fejlődni. Vagyis irtás után sem árt folyamatosan figyelni az adott területet. Időnként nálunk is felbukkan a Tisza környékén és nyugat-magyarországi területeken, a Balaton körül például.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló