Érdekes

Megdöbbentő felfedezés: itt élt Európa legelső vámpírja!

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.02 | 13:48

Mindenki azt hiszi, Drakula gróf volt az első, holott előtte 200 évvel tudunk már vámpírról Európában. Legalábbis a legenda szerint.

Valamikor réges régen, még a XVII. században, élt egyszer egyszer egy rendkívül gonosz ember Isztria egy apró falvacskájában, Kringában, aki egész életében rettegésben tartotta a helyieket. Gonosz, fösvény ember volt, aki lenézett és kihasznált mindenkit. Jure Grando 1656-ban ugyan – sokak megkönnyebbülésére – elhunyt, ám már a temetése utáni éjjelen visszatért, mert túlzottan is ragaszkodott földi javaihoz, és bosszút akart állni haragosain.

Holtában štrigunná lett, amely egyfajta misztikus lény, és akinek csak az ablakán éjjelente kopogtatott, azoknak mind balsors jutott osztályrészül. A helyiek végül minden bátorságukat összeszedték, hogy a rettegésnek véget vessenek, és 1672-ben kiásták Grando sírját. Ekkor, a mítosz szerint, borzasztó meglepetésben volt részük: a férfi teste még teljesen egyben volt, és ördögi mosoly rajzolódott ki az arcán! A legbátrabb legények igyekeztek botokkal és szigonyokkal feldarabolni a holttestet, de azon semmilyen eszköz nem fogott, így végül lefejezték azt.

Johann Weichard Valvasor szlovén tábornok szerint, aki a mítoszt lejegyezte, ez volt az a pont, ahol a kringaiak szenvedése véget ért, és végül nyugalom és béke lett úrrá a kis településen. A Pazin városától 15 km-re fekvő Kringa ma is csendes kisváros, ahová több turista is azért látogat, hogy lássa, hol élt Európa első vámpírja – két évszázaddal Bram Stoker közismert regénye, a Drakula születése előtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.