Érdekes

Miért mozdulunk meg, ha zene szól? A headbangelő papagáj megadja a választ!

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.09 | 07:46

A fehér kakadu faj a rock& roll rigója?

Snowball, a táncoló papagáj nem csak alig észrevehetően bólogat, ha elindul egy dal, hanem izomból headbangelni is kezd. A fejrázáshoz még a lábát is emelgeti az ütemek hallatán. A különleges kakadut már 2014-ben “az első, nem emberi táncos” címmel is kitüntette a tudós-társadalom, ugyanis képes volt ritmusra mozogni, ha nem is pont metronóm jelleggel, de egyértelműen koordinált módon.

 

Ha jobban megvizsgáljuk az önkifejező madár mozdulatsorát, számos olyan új elemet fedezhetünk fel, mely spontán jött létre. Erre a kreativitásra az emberen kívül csak ez a szárnyas faj tűnik képesnek.

Azt gondolnánk, hogy a genetikailag hozzánk közelebb álló állatok viselkednének inkább így, de például a csimpánzok nem perdülnek táncra. A papagájokat a sajátos idegi és kognitív képességeik összjátéka teszi erre alkalmassá.

véli R. Joanne Jao Keehn, a San Diego State University munkatársa. A pszichológia professzor egy 2008-as videóra hivatkozik, amelyen Snowball még 12 évesen látható.

Gazdája, Irena Schulz vette filmre a nem mindennapi revüt, miközben bátorította az állatot:

Jó fiú!

és hasonló dicséretekkel. A Cyndi Lauper-féle Girls Just Want to Have Fun című slágerre is lelkesen rázza a taraját a jószág, de az Another One Bites The Dust a Queentől is felpörgeti, a Backstreet Boysról nem is beszélve. Jao Keehn szerint egyértelműen szándékosan végzi a madár a mozdulatokat, melyek közül 14 elem teljesen saját figura, de ezen felül két összetett koreográfiát is fel tud mutatni a házi kedvenc. A kutatók az összes variációnak saját nevet adtak – a test-csavarástól kezdve a headbangelésen át a lábemelgetés különböző neméig.

Snowball ráadásul máshogyan mozog, ha szólót táncol, mint akkor, ha valaki beáll mellé csörögni. Kérdés, hogy a figuráit emberektől vette-e át, vagy teljesen önállóan találta fel.

via GIPHY

A szakértők szerint kreatívvá válni akkor szoktak az állatok, ha valamilyen jutalmat kapnak: például ételt vagy társat. Ez a kakadu egyiknek sincs híján, így feltetetően belső szükségletére-örömére van a lábában a boogie.

Öt dolog kell, hogy jelen legyen ahhoz, hogy kialakulhasson a tánc-reakció valakinél. A megfelelő hallás, a non-verbális mozgás-utánzás, a hosszútávú szociális kapcsolatok, a bonyolult mozgási minták elsajátítása és az, hogy üzenetet hordozó mozdulatokat is képes legyen felismerni. Tehát a Gizmodo szerint a tánc nem csak, hogy az intelligencia jele, de egy összetett társasági viselkedés-sor is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.