Érdekes

Ezek Észak-Amerika legdurvább és legveszélyesebb pókjai

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.12 | 16:46

Az ő esetükben abszolút működik a mondás: kicsi a bors, de erős.

Egy Tennessee-i nő elment a piacra és vett egy brokkolit többek között, amiből aztán otthon elősétált egy fekete özvegy, nem kis riadalmat okozva. Bár az is igaz, hogy az asszony már rutinos a pókok terén: fekete rokonától cseppet sem veszélytelenebb barna remetepókok tucatjai élnek a lakásában. Amerika nem mentes az emberre veszélyt jelentő pókoktól, amelyeknek harapása vagy csípése akár még halált is okozhat, egy gyermek vagy idős ember esetében szinte biztosan. Bár nincs sokféle mérges pók az USA-ban, de azért szépen lefedik az egész országot, ráadásul előszeretettel élnek olyan helyen, ahol sok az ember. És mindegyik tök pici.

Fekete özvegy

Forrás: 123rf.com

A leghírhedtebb mérgespók-fajta a fekete özvegy. Bár mindenki Ausztráliához köti elsősorban, de az Egyesült Államok déli és nyugati részén is megtalálható. A harapása 15-ször erősebb, mint a csörgőkígyóé. a fekete özegyek bújkálva élnek, fahordókban, kerítéseken és levelek alatt találhatók, de olyan kültéri WC-kben is felbukkannak, ahol sok a légy. Harapása izomfájdalmat, hányingert, bénulást és nehézlégzést okoz, végeredményben pedig halállal is járhat, ha nincs gyors beavatkozás.

Barna remetepók

Forrás: 123rf.com

Amerika közép-nyugati és déli részén él ez a pókfajta, ami könnyen felismerhető sötét, hegedű alakú foltjáról, és onnan, hogy nyolc szem helyett, neki csak hat van, bár ehhez egészen közel kell hajolni a pókhoz, ami nem biztos, hogy biztonságos. A száraz helyeken rejtőznek, farönkök vagy sziklák közé, de lakásokban is előszeretettel bukkannak fel: cipőkben, szekrényekben, padlásokon és garázsokban. Magától nem támad, de ha megzavarják, akkor védekezik. Harapása helyén fehér hólyag keletkezik, és a seb szúrő fájdalommal jár.

Sárgazsákos pók

Forrás: 123rf.com

Ez a pók okozza a legtöbb póktámadást Amerikában, aminek több oka is van. Egyfelől az ország minden területén megtalálható, másfelől pedig ez a fajta anélkül is támad, hogy veszélyben érezné magát. Gyakorlatilag mindent megtámad, ami mozog, az sem baj, ha sokszor nagyobb, mint ő. Ráadásul ez a pók is előszerettel húzódik meg lakásokban: falak és mennyezetek sarkában, polcok és képek mögött. Nagyon gyorsan fut, vagy ereszkedik le a hálója segítségével. Harapása szúró érzéssel jár, a seb bepirosodik, és megduzzad. Ugyanakkor a pók nem minden esetben fecskendez mérget is abba, akit megharap, mert nem képes mindenki bőrét átszakítani.

Barna özvegy

Forrás: 123rf.com

Ez az Afrikából származó pókfajta is sokfelé elterjedt Amerikában: megtalálható Georgia-ban, Floridában, Észak- és Dél-Karolinában, Texasban és Hawaiin. Nem különösebben agresszív pókfajta, kábé 15%-uk méregtelen. Ugyanakkor a harapása sokkal erősebb lehet, mint a fekete özvegyé, izomfájdalommal és izomgörcsökkel, hasi fájdalommal, lázzal és egyéb más tünetekkel jár. A bújkáló életmódot kedveli, üreges fákban, repedésekben, apró lyukakban tanyázik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló