Érdekes

Meg fogsz lepődni: ezt a 3 szakmát veszélyezteti a legjobban az AI

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.16 | 08:18

Nem feltétlenül azokat, amelyekre először gondol az ember.

Az OECD friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia “forradalma” nem igazán a kézi munkákra, hanem inkább a szakképzett munkahelyekre lesz a legnagyobb hatással. A jelentés rámutat, hogy mely szakmák vannak veszélyben.

A
1. pénzügyi,
2. orvosi
3. és jogi területek
állnak a legnagyobb kockázatnak.

Ezek a területek gyakran hosszú évekig tartó képzést igényelnek, de működésükhöz alapvetően a felhalmozott tapasztalatra támaszkodnak. Az adatokat feldolgozó mesterséges intelligencia miatt azonban ez a vonásuk gyorsan veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet a jelentés.

„Az OECD új, a mesterséges intelligencia gyártási és pénzügyi szektorban való alkalmazásáról szóló felmérésének első eredményei azt mutatják, hogy sürgősen cselekedni kell, mégpedig olyan szakpolitikával, amelyek lehetővé teszik az országok, a cégek és az egyének számára, hogy hasznot húzzanak a mesterséges intelligenciából, de kezeljék is a kockázatokat”

– írják.

„Ezek a gyors fejlemények, valamint az új technológiák előállításának és bevezetésének csökkenő költségei arra utalnak, hogy az OECD gazdaságai egy olyan mesterséges intelligencia forradalom küszöbén állhatnak, amely alapjaiban változtathatja meg a munkahelyeket”

– teszik hozzá.

Az OECD szerencsére arra is felhívja a figyelmet: a mesterséges intelligenciában megvan a lehetőség, hogy megszüntesse a monoton és veszélyes feladatok ellátását humán munkaerővel, és helyettük jobb, érdekesebb feladatokat adjon az emberek kezébe.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazása pozitív eredményeket hozhat a munkavállalók számára a munkával való elégedettség, az egészség és a bérek terén”

– írja a jelentés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló