Érdekes

A pozitív gondolkozás kivédheti a demenciát

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.24 | 17:48

Azok az emberek, akik folyamatosan aggodalmaskodnak az öregedés miatt, nagyobb eséllyel kényszerülnek szembenézni a demenciával. A probléma elkerülésének egyik legjobb módja a pozitív gondolkozás – tudjuk meg a Yale kutatásából.

Kiderült, hogy azok a középkorú emberek, akik rettegnek az öregedéstől, gyakrabban küzdenek az Alzheimer-kórral, míg a pozitív gondolkozás nem csak a demencia elkerülésében segít, de akár 7,5 évvel is meghosszabbíthatja az életünket.

A tudósok hetvennégy férfi és nő adatait vizsgálták az 50-es éveik végétől kezdve egészen a halálukig, különös tekintettel az öregedéshez való viszonyukra. A kutatás kezdetekor mind egészségesek voltak, 20 évvel később azonban az aggodalmaskodók és az idősekkel szemben előítéletesek közül sokan a demencia jeleit mutatták. Noha az agy térfogata a korral általában csökken, a negatívan gondolkozóknál ennek mértéke háromszoros volt.

“Noha ez a felfedezés kissé aggasztó, a jó hír az, hogy tudatos önismereti munkával a negatív gondolatok legyőzhetőek, és pozitívra cserélhetőek, ami az egész életminőséget megváltoztatja, és hosszabb életet tesz lehetővé” – mondja a kutatást vezető Becca Levy.

A szakember és csapata eredetileg az egészséges étrend demencia-megelőző hatását vizsgálta, így bukkantak a tényre, hogy a gondolkozásunk is nagyban befolyásolja fizikai és mentális egészségünket.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló