Érdekes

Gyerünk az éjszakába, itt a csillaghullás időszaka!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.30 | 12:48

Ha képes 45 percig bámulni éjjel az eget, nyert ügye van.

Ezen a hétvégén látható a legjobban a Delta Aquaridák meteorraj. A Föld déli féltekén nyújtja a legnagyobb élményt, de azért itt is érdemes az égre nézni éjszaka.

Mivel a meteormegfigyeléshez sötétségre van szükség, és mivel a Delta Aquaridák halványabb, mint a már szintén látható, de csúcsra csak augusztus 10-12-én járó Perseidák, olyan helyet kell választani, ahol a lehetős legkisebb a fényszennyezés.

Ha meg akarjuk a kettőt különböztetni, meg kell próbálni megtalálni a radiánst, azaz azt a csillagképet, ahonnan a meteorok látszólag erednek.

A távcső nélküli megfigyelés legegyszerűbb módja az, ha 45 percen keresztül figyeljük az eget anélkül, hogy mondjuk a telefonunkat vagy tabletünket nyomogatnánk.

Ez a meteorraj a Marsden és Kracht üstökösök maradványa, amely évente július 12. és augusztus 23. között szokott áthaladni, de ezen a hétvégén látható a legjobban. A második negyedes Hold blokkolhatja a láthatóságát, de ha türelmesek vagyunk, akkor sötét helyen, éjfél után találkozhatunk velük. A meteorok a Vízöntő csillagképben fénylenek fel, de bárhol az égen megjelenhetnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.