Érdekes

A kutya megérzi, ha valaki rossz ember

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.04 | 16:38

Régi, jól ismert közhely, hogy a kutya az ember legjobb barátja, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a négylábú házi kedvenc bizony kiszűri azt, hogy kiben bízhat meg – méghozzá az emberek egymáshoz való viszonya alapján is.

A Neuroscience and Biobehavioral Reviews című szaklapban publikált kutatás szerint a kutya pontosan tudja, hogy ki az közülünk, aki kegyetlen vagy épp csak érzéketlen embertársával, és ezt bizony szankcionálja is.

A kutatás egyszerű volt. A kutyák ösztönösen követik az irányt, ahová az ember mutat. A kérdés az volt, hogy vajon számít-e az ebeknek az, hogy ki az, aki mutat: van-e olyan, akiben jobban bíznak, illetve olyan, akiben kevésbé.

via GIPHY

Minden kutya több próbán is átesett. Az első teszt során az állat végignézte, ahogy két ember kommunikál egymással. Az egyiknek segítségre volt szüksége, hogy egy befőttes üveget kinyisson. A másik aztán vagy segített, vagy passzív maradt vagy épp elutasította a kérést, és ignorálta a maga mellett szerencsétlenkedő embertársát.

A kutyák mindegyike reagált a jelenetekre. Nemcsak a segíteni nem hajlandó ember mutatóujját nem követték, de még a kezéből sem fogadták el a jutalomfalatkákat. A szívesen segítő önkéntesek falatkáit ellenben elfogadták, ahogyan a passzív jelenlévők felé is nyitottabbak voltak.

via GIPHY

„Úgy tűnik, a kutya pontosan tudja, ki a jó ember – a jó csapatjátékos, aki segít embertársának -, és ki az, akire nem lehet számítani, ezért nem megbízható. Az, aki nem bánik jól a többi emberrel, abban ő sem bízik: akkor sem, ha történetesen ajándékkal közelít” – fogalmaz a kutatást vezető Timothy Roberts.

A szakember azt is hozzátette, hogy úgy tűnik, a kutya sok esetben világosabban látja, kiben bízhatunk, mint mi magunk: az állatot ugyanis nem vezetik félre üres szavak és ígéretek, mint bennünket embereket. Az üres gesztusokra az ebek szintén vakok.

Ha ezentúl tehát azon merengünk, hogy mi jár kutyánk fejében, amikor bennünket szemlél, képzeljük csak el egy pillanatra: talán épp azt mérlegeli, elég megbízhatóak vagyunk-e számára, másokkal való viszonyunk alapján…

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló