Érdekes

Egy tacskó rákban elveszítette a koponyája egy részét, nyomtattak neki egy másikat

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.26 | 13:24

A tacsi már sokkal jobban van, köszönhető a kanadai dokiknak, akik az eljárást végrehajtották. Egy onkológus és egy kistestű állatokra specializálódott sebész végezték el a beavatkozást.

A daganat a 9 éves kutyus koponyáján volt, és csak úgy tudták eltávolítani, hogy ment vele a koponya egy darabja is. 3D-s nyomtatóval nyomtattak egy lemezt, és ezzel pótolták a hiányzó koponyarészt. A beavatkozásra sürgősen szükség volt, mert a daganat már a kutya agyát és szemgödrét veszélyeztette.

Az orvosok azt mondták, hogy a nyomtatott koponyarész személyre szabott lett, vagyis pontosan és tökéletesen illeszkedik a kis tacskó koponyájához. A műtét több, mint féléve volt, a tacskó azóta is tünetmentes, a gazdája pedig azt nyilatkozta róla, hogy újra elkezdett kutya lenni. Az orvosok szerint az nagy előrelépés, hogy a 3D nyomtatást az állatgyógyászatban is tudják használni, és hogy az olyan értékes információkhoz juttathatja őket, amit az embereken végzett orvoslásban is hasznosítani tudnak. Állcsontot és csigolyát egyébként nyomtattak és ültettek már be emberbe korábban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló