Érdekes

20 ezer dollárt ért a gép, amivel híres Che Guevara kép készült

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.10.04 | 14:22

Szinte mindenki ismeri azt a képet, amelyen Che Guevara baszk sapkában merengő tekintettel néz a jövőbe, de most már a gépet is meg lehet ismerni, minthogy éppen most kelt el, amivel a híres portré készült.

20 200 dollárért, vagyis 5,5 millió forintért kelt el egy online árverésen az a Leica fényképezőgép, amivel a leghíresebb kép készült Che Guevara-ról. A vevőről csak annyit lehet tudni, hogy egy osztrák magánszemély.

Alberto Korda, eredeti nevén Alberto Díaz Gutiérrez, kubai fotós a képet egy havannai temetésen készítette az akkor a kubai kormányban dolgozó Che Guevara-ról. A fotós később annyira elégedett volt a portréval, hogy minden olyan részt levágott róla, amely nem a modell forradalmi lelkületét hangsúlyozta.

via GIPHY

A csillagos baszk sapkában a jövőbe tekintő Che portréja azonban csak hét évvel későbbi halála után vált ismerté, amikor a kubai belügyminisztérium épületére felhúztak a kép alapján készült tízemeletnyi magas plakátot. A fotó gyorsan terjedni kezdett Latin-Amerikában, mára pedig a világ talán egyik legismertebb portréjává vált.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a legendás fotót megörökítő Leica típusú gépet a fotós fia, Dante Korda bocsátotta árverésre a Catawikin.

leica_catawiki


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló