Érdekes

Rossz hír: a túl sok zaj árt a spermának

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.07 | 14:48

A z építőmunkásoknak és más zajos helyen dolgozóknak nem árt odafigyelniük arra, hogy a túl sok zaj napközben, de akár alvás közben is, árt a sperma minőségének, tehát a termékenységnek.

Dél-koreai kutatók szerint kevésbé termékenyek azok a férfiak, akik zajos környéken élnek, mint csendes szomszédságban lakó társaik.

„Egyértelmű, hogy bármilyen stresszforrás negatív hatással lehet a termékenységre, márpedig az erős zaj krónikus stressztünetekhez vezethet” – fogalmaz a kutatást elemző Dr. James Nodler reproduktív endokrinológus és meddőségi szakember a Houston Methodist Hospital.

„Ez voltaképpen a szervezet védekezőképessége, hiszen amikor stresszben élünk, a testünk nem tud a reprodukcióra fókuszálni” – teszi hozzá a szakember. Az amerikai párok mintegy 15 százaléka egy év védekezés nélküli szexszel sem képes foganni. A probléma oka a férfiak körében a spermakoncentrációval függ össze, de a mobilitás és a forma szintén a gyermekáldás akadálya lehet.

A kutatás során a Szöuli Nemzeti Egyetem 206 ezer 20 és 59 éves éves férfit vizsgált, figyelembe véve az alanyok korát, jövedelmét, dohányzási szokásait, testtömegindexét is. Mint kiderült, azok a férfiak, akik éjszakánként 55 decibelnél nagyobb zajnak vannak kitéve, 14 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek sterilek.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/congerdesign-509903/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló