Érdekes

Aszexuálisok és társkeresés: ilyen az élet, ha nem vágysz szexre

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.09 | 06:46

A BBC Three új műsora Nagy-Britannia szextérképét járja körül, és nemrég az egyik kevéssé ismert szexuális orientációt, az aszexualitást mutatták be. Kiderült, hogy több a félreértés az aszexek körül, mint gondolnánk.

Igen, vannak közöttük is nagyon vonzó, szexin öltözködő pasik és nők.

Gyakori tévhit, hogy az aszexuálisok csúnyácska, szánalomra méltó emberek, akik senkiben sem ébresztenek vonzalmat. Ez óriási tévedés: a Sex Map of Britain friss részében (I Don’t Want Sex: Asexual & Looking For Love) aszexuális emberek igyekszenek társra lelni, és a kimondottan számukra létrehozott konferencián elmondják, milyen gyakran hiszik róluk, hogy azért öltözködnek szexin, hogy másoknak tetszenek, miközben saját magukért teszik ezt. Jól látszik: köztük is rengeteg előnyös külsejű, kimondottan szép ember van.

Igen, az aszexuálisok többsége szereti a testközelséget…

…sőt, vannak olyanok is köztük, akik a csókolózástól sem riadnak vissza, mint a szeretet- és szerelemnyilvánítás egy bensőséges formájától. A dokumentumsorozatban van olyan érintett, aki elmondja, hogy szeret ölelkezni, odabújni a partneréhez, míg egy srác a kiskifi-nagykiflizést is élvezi. A testközelség a többség – igaz, nem mindenki – számára fontos, csak épp szexre nem vágynak.

Igen, még az is előfordul, hogy egy aszexuális ember maszturbál…

…és igen, orgazmusuk is lehet! Legalábbis erről beszélt Asleigh, aki olykor-olykor magához nyúl, és a csúcsig is eljut. A többség ezt nem érti: ha élvezi önmaga kényeztetését, hogy lehet az, hogy nem vágyik rá, hogy más érintse őt? A fiatal lány bevallja, hogy még sosem jutott eszébe, hogy mással repüljön a csúcsra. Egy másik srác arról beszél, hogy számára a maszturbálás egyfajta egészségügyi szükséglet, de nem sok szexuális vágy kapcsolódik hozzá. A szexshopban a szexi fehérneműben pózoló nők kapcsán megjegyzi: „Jobban szeretem, ha egy nő egy jó kis kényelmes pulcsiban van inkább”…

Igen, ők is vágy(hat)nak kapcsolatra, szerelemre, családra.

Az aszexuálisok jelentős része romantikus típus, vagyis szeretne párkapcsolatban, házasságban, családban élni, csak épp a szexualitást hagyná ki a képletből. Vannak köztük, akik a saját nemük iránt érdeklődnek, míg mások hetero beállítottságúak, igen gyakran pedig mindkét nem érdekli őket. Randizni persze nem könnyű így, hiszen a többség megijed a szex nélküliség lehetőségétől, márpedig ha az elején nem vallanak színt, a partner joggal érzi úgy, hogy csúnyán felültették.

Nem, nem lehet megváltoztatni őket.

Az aszexek túlnyomó többsége torkig van azzal, hogy rengetegen próbálják őket rábeszélni a kísérletezésre. „Ó, még biztosan nem találkoztál a megfelelő emberrel” – mondják, és nem ritkán kihívásnak veszik a másik meghódítását és ágyba vitelét. Az érintettek állítják: erről szó sincs, egyszerűen csak hidegen hagyja őket minden, ami a szexszel kapcsolatos, sokan közülük pedig kimondottan irtóznak is a közösülés puszta gondolatától…

Nem, nem feltétlenül sérült, csalódott vagy épp prűd emberekről van szó.

Gyakori tévhit az aszexuálisokkal kapcsoltban, hogy egy korábbi trauma – esetleg csak épp kellemetlen élmény – hatására zárkóznak el a szextől, netán túlzottan is vallásos, bigott neveltetésük miatt lettek szexmentesek. Noha ilyenre is van példa, a filmből is kiderül, hogy a legtöbb aszexuális ember nem élt át traumát, nem prűd, nem vallásos és nem is tudatosan – ösztöneivel szembemenve – választja az önmegtartóztatást: egyszerűen csak arról van szó, hogy nem kívánják a szexet. Senkivel és sehogyan sem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló