Érdekes

A piáktól a fesztiválokon át a nyelvig – ez az, amit a külföldiek imádnak Magyarországban

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.20 | 07:18

Gyakran nem látjuk hazánk szépségeit, mert a mindennapi élet kihívásaival vagyunk elfoglalva. Éppen ezért most néhány külföldi mesél arról, hogy miért is volt rájuk nagy hatással az ország, ahol élünk.

A magyar nyelv különlegessége

„Tudom, ez talán egy kicsit furán hangzik, de engem az nyelv és a kultúra nyűgözött le a leginkább. Teljesen el vagyok ájulva attól, hogy a magyar egy egészen elvont nyelv, aminek nincs köze az indoeurópai nyelvcsaládhoz, a szomszédos országok nyelvéhez, de a finnugor nyelvekhez se hasonlít. Magyar feleségem van, tíz éve vagyunk házasok, és már elég jól beszélek magyarul, de még mindig van olyan kifejezés vagy szó, ami teljesen új nekem. Ez nagyon tetszik, fantasztikus, és egyben nagyon bonyolult a nyelv!”

Andrea, Róma, Olaszország

Az, ahogyan a magyarok mulatnak

„Igen, igen, itt is van mindenféle szórakozóhely, amilyen otthon, Svédországban, de a legjobban az tetszik, ahogyan a magyarok mulatni tudnak. Mintha nem lenne holnap! Van rengetegféle ital elérhető áron (nálunk nagyon drága a szesz, és csak a systembolagetekben, az állami italboltokban lehet hozzájutni az alkoholhoz), sok-sok kerthelyiség, romkocsma, fesztivál (a Fishing on Ortfű és az Ozora a két legnagyobb kedvencem!), és mindig vannak nagy koncertek… északra alig jön el egy-egy zenekar, előadó, túl messze vagyunk mindentől. Tetszik, hogy a bulihelyek általában reggelig nyitva vannak, és aztán könnyű hazajutni, mert kitűnő az éjszakai közlekedés is.”

Torbjörn, Helsingborg, Svédország

A magyarok képzettsége és munkakedve

„Megmondom őszintén, hogy még soha nem jártam Magyarországon, de nagyon sok magyar ismerősöm, kollégám van itt Írországban. Azt látom, hogy a magyar és az ír mentalitás között nagyon sok hasonlóság van, mindkét nemzet fia és lányai szeretnek mulatni, jókat enni-inni, és szeretik a szabadságot. Engem teljesen lenyűgöz az, ahogyan sok magyar idejön, alig beszéli a nyelvet, aztán fél év alatt teljesen átveszik az itteni ritmust, munkamorált és hozzáállást. Szorgalmasak, megközelíthetőek, lelkesek, jó a munkamoráljuk, azt kell, hogy mondjam, hogy a munkamoráljuk sokszor jobb, mint az íreké. Hogy ez azért van-e, mert idegenben kell helytállniuk és nem engedhetik meg maguknak a lustaság luxusát, nem tudom, de tény, hogy nagyon jó dolog magyarokkal együtt dolgozni.”

Ronan, Dublin, Írország

A magyar szabadulós játékok

„Hú, én ezeknek óriási rajongójuk vagyok! Nagyon tetszik a koncepció, hogy az ember szerez egy ócska, lelakott pincét vagy egy bérház padlását, és ott aztán kreatív játékteret rendez be kisebb táraságoknak, csapatépítés, szórakozás céljából. A room escape nagyon jópofa dolog, és a magyarok nagyon kreatívak az ilyesmihez. Azt az egyet sajnálom, hogy még egyelőre kevés az olyan szabadulós játék, ahová a holland barátaimat is elvihetem, ha itt találkozunk, mert a legtöbb ilyen móka magyar nyelven zajlik.”

Sylvia, Nijmegen, Hollandia

Természetesen a sütemények, mi más?!

„Nincs a világon még egy hely, ahol annyi finom süti lenne, mint Magyarországon. Diós bejgli, mákos bejgli, fekete erdő torta, somlói galuska, mazsolás kalács, Rigó Jancsi, Dobos-torta, Rákóczi-túrós, lúdláb, Eszterházy-torta… na, utána kellett néznem mindnek, hogy hogy is írják őket. Mióta Magyarországon élek, teljesen beleszerettem a magyar süteményekbe. Fantasztikusak, a férjemmel óriási rajongói vagyunk ezeknek a finomságoknak…”

Linda, Melbourne, Ausztrália


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló