Érdekes

Naponta tizenötször alszik el a fiatal lány

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.23 | 16:24

A 23 éves Belle Hutt a narkolepszia egy igen súlyos formájával küzd: akár naponta tizenötször is elalszik, ami ellen képtelen bármit is tenni. Vajon hogyan lehet így élni, és hogy telnek a mindennapok?

A brit lány 17 éves volt, amikor a furcsa tünetek először jelentkezni kezdtek. Eleinte azt hitte, az iskola miatti stressz okozza gondot, és igyekezett többet pihenni éjjel, de hamar kiderült, hogy nagy a baj: a narkolepszia egy igen súlyos formájával küzd.

A narkolepszia állandó nappali fáradtság és álmossággal jár, valamint hirtelen, leküzdhetetlenül, legtöbbször rohamokban jelentkező nappali elalvás is kísérheti, de nem ritkák a hallucinációk sem. Ezek az elalvások általában monoton körülmények között, munkahelyen, otthon, iskolában, autóvezetés közben, vagy bármely más helyzetben előfordulhatnak.

Az osztálytársai közül sokan kinevették, kigúnyolták, vicces rajzokkal fedték a kamaszlány testét, mikor elszundított. Belle szerint azonban a tanárok voltak a legrosszabbak: ők úgy fogták fel a dolgot, hogy a kamaszlány nem kíváncsi rájuk, esetleg szándékosan bosszantja őket. Nem volt elég tehát a sok kiszámíthatatlan alvásroham, a toleránsnak aligha nevezhető hozzáállás miatt Belle képtelen volt befejezni tanulmányait.

Mióta a betegség tünetei megjelentek, Belle élete telesen megváltozott, és gyakorlatilag képtelen normális életet élni. Naponta tizenötször, egészen váratlanul elszundít, ha monotonná válik a cselekvés, de hirtelen erős érzelmi reakció – düh vagy stressz – hatására is álomba zuhanhat. Elalváskor és ébredéskor ijesztő, szorongást keltő rémképek jelentkeznek, és nem ritka az alvásparalízis sem.

Belle egy sítáborban ismerkedett meg párjával 2014-ben, Maikellel, aki először azt hitte, hogy a reggelinél szunnyadozó csinos lány durván másnapos: mikor kérdezte, hogy mégis mennyit ivott előző nap, pillanatok alatt kiderült, hogy egészen másról van szó. Ennek ellenére szerelem és mély kötődés alakult ki közöttük, és Belle Amszterdamba költözött szerelméhez. Maikel az első férfi, aki képes mit kezdene a furcsa betegséggel, Belle előző párjai mind szakítottak a lánnyal a narkolepszia okozta képtelen helyzetek miatt.

Az élet persze így sem egyszerű. „Állandóan észnél kell lennem, hogy Belle mit csinál, hol van, van-e mellette valaki, és biztonságos-e, ha épp elszundít. Ha filmet nézünk, annak nincs igazán értelme, hiszen a hirtelen alvásrohamok miatt komplett részek maradnak ki nála” – mondja Maikel, aki természetesen mindenben párja mellett áll. Hasonló a helyzet Belle édesanyjával is, aki szintén segíti Belle-t.

Az egyetlen dolog, ami segít Belle-nek ébren maradni számtalan erős gyógyszere mellett, az intenzív testmozgás, ezért aztán rendszeresen jár edzeni. A fitneszközpontban már mindenki tudja, milyen nehézségekkel küzd, ezért senki sem lepődik meg, ha egyszer csak azt látja, hogy Belle a sarokban szunnyadozik. Inkább segítenek, hogy biztonságos körülmények között alhasson.

„Van egy ilyen ritka betegségem, de nem hagyom, hogy teljes egészében átvegye az uralmat az életem felett. Hiszek abban, hogy idővel meglesz a gyógymód, és újra normális életet élhetek” – fogalmazza meg reményeit a BBC Three dokumentumfilmjében a fiatal lány.

Képek: YouTube screenshot
Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló