Érdekes

7 híres szingli, aki mögött nem állt férfi, mégis sikeres lett

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.08 | 06:46

Szó sincs róla, hogy a párkapcsolat, a házasság minden esetben szabotálná a siker képességét, lehetőségét, ha nőnek született az ember. Tény azonban, hogy a történelem során a nőknek igen szűk mozgásterük volt a házasságon kívül, az egyedülállókat pedig elítélték, de minimum lenézték.

Chanel divatbemutatón október 31-én, Bangkokban – Fotó: Jewel Samad / AFP)

Ezeknek az ikonoknak nőként egy nehéz történelmi közegben, egyedülálló nőként egy házas férfiak által uralt világban is sikerült maradandót alkotniuk:

Coco Chanel teljesen átformálta a divatipart, a megszokott kényelmetlen, fűzős ruhák helyett egyszerű, hétköznapi, mégis csinos és elegáns ruhákat tervezett és vezetett be, többek között a nők kedvencét, „a kis fekete ruhát” is ő hozta divatba. A Chanel No. 5 máig a legnépszerűbb illat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

N°5 L’EAU. N°5 EAU DE PARFUM. Dressed in red for the first time ever. An iconic limited edition. #YouKnowMeAndYouDont #N5LimitedEdition #N5EauDeParfum #N5LEau

CHANEL (@chanelofficial) által megosztott bejegyzés,

Louisa May Alcott egyedül élt, és dolgozott a női emancipációért, amikor Kisasszonyok című híres művét megírta 1869-ben.

Jane Austen, a világirodalom egyik ikonja nemet mondott ugyan a házasságra, de közben megszülettek legismertebb művei, a Büszkeség és balítélet, A mansfieldi kastély és az Emma.

Clara Barton az amerikai polgárháború idején vált a csatatér angyalává, amikor is a kor szabályait és törvényeit áthágva sebesült katonákat kezdett gyógyítani, a frontvonalban végig ott volt, később ő rakta le az amerikai Vöröskereszt alapjait is. Az első New Jersey-i köziskola is az ő nevéhez fűződik.

Emily Dickinson 1800 verset írt élete során, gyakorlatilag ő minden idők legtermékenyebb női költője. Azzal együtt, hogy – vagy épp azért, mert – méhe sosem volt termékeny. Persze a nőknek annak idején nem illett verselniük, ezért csak kevés verse jelenhetett meg még életében.

Greta Garbo színésznő egyike volt azoknak a színészeknek, akik a némafilmek hőskorát túlélve a hangosfilmekben is képesek voltak nagyot alkotni. Mi lett volna, ha nem vonul vissza elképesztően fiatalon, mindössze 36 évesen?!

Tyra Banks sikeres modellkarrier után lett színésznő, majd üzletasszony, saját talkshow-jával Daytime Emmy-díjat is nyert.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló