Érdekes

5 dolog, ami óriási kultúrsokk egy észak-koreai számára a nyugati világban

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.11 | 15:18

Yeomni Park észak-koreai disszidens és emberjogi aktivista rendszeresen szed össze olyan hétköznapi dolgokat is vlogján, amelyek a világ legkeményebb diktatúrájának mindennapjaiba enged betekintést. Ezek közül különösen érdekesek azok a videók - mert több ilyen is van -, ahol a kultúrsokkról beszél, amit Amerikába érkezvén élt át.

A nyugati ember diéta-őrülete

Míg nálunk a legtöbb pénzt fogyókúrás módszerekkel lehet keresni, és millió magazinunk és könyvünk van a fogyásról, az észak-koreaiak hízni szeretnének. Az ideális testalkatú álomférfi kövér, nagy pocakkal és kopasz – ez bizonyítja, hogy jómódban él, nem éhezik. Ellentétben az ország túlnyomó többségével, akik megfelelő élelmiszerellátás híján szöcskét és patkányt főznek meg, már amikor van áram – elvégre Észak-Koreában nincs 24 órás áramszolgáltatás. Arrafelé az ételallergia ismeretlen fogalom, senki sem paleózik vagy vércsoportdiétázik, de a 18 órás böjt és a vegánság sajnos a többségre nézve kötelező, mert húshoz, halhoz és tojáshoz csak ünnepekkor jutnak, örülnek, ha napi egy étkezés sikerül. Yeomnit meg is döbbentette a mértéktelen élelmiszerpazarlás Amerikában, ahogyan az is, hogy az emberek “nyúlkaját” – salátát – esznek akkor is, amikor volna lehetőségük húst enni.

A sport, rekreációs és fitnesz céllal

Koreában van néhány élsportoló, akik az ország hírnevét hivatottak öregbíteni (a helyi médiában – internet ugye nincs, csak intranet – minden világversenyt ők is nyernek sorra, lenyomva a mocskos japán imperialistákat és az elfajzott amerikai kapitalistákat), de a hétköznapi ember nem sportol, hogy jobban érezze magát a bőrében. Yeomni is sokat járt az erdőbe futni, de nem azért, hogy jó karban legyen, hanem azért, hogy élelmet találjon, el tudjon menekülni a vadállatok és az orvvadászok elől, valamint sötétedés azelőtt hazaérjen, elvégre nincs az otthonokban világítás.

A celebkultúra és a magazin-őrület

Észak-Koreában csak propaganda-kiadványok vannak, amelyek a Kim-dinasztiát éltetik, szó sem lehet rajongásról senki és semmi iránt, ami rajtuk túlmutat. Egyébként sincsenek sztárok: az éneklésre és zenélésre képes fiatalokat Kim Dzsongun örömosztagához delegálják, és ők kimondottan nekik énekelhetnek, táncolhatnak, parancsra. Az utóbbi években a fiatal diktátor hatására azonban olyannyira modernizálódott az ország, hogy Észak-Koreának már saját nk-pop csajbandája van, a Morenbong Band, akik világhíresek, egyszer majdnem felléptek Kínában is. Dalaik természetesen a Pártot, a szocializmust és a Kim-dinasztiát dicsőítik.

A vallásos élet és a spiritualitás

Észak-Koreában a vallást illegálisnak minősítették, a tízparancsolatot pedig átírták a Kedves Vezérek parancsolatára. A nagy nemzeti ünnepek a régi vallásos ünnepeket helyettesítik, Kim IrSzen édesanyja például a Szűz Mária-kultusz helyére érkezett, ő a Nagyboldogasszony, a Nemzet Édesanyja, az üdvösséget hozó Nagy Vezér őse, igazi szent, akinek születésnapja munkaszüneti nap és extra élelmiszerjegy forrása. Aki egyéb Istenhez imádkozik, mint a vezérekhez, az igen könnyen koncentrációs táborokban találhatja magát.

A romantika és a szex szabadsága

Akárcsak az 1984 disztópikus világában, a romantika Észak-Koreában is megvetett, bűnös dolog. A házasság alapja nem a szerelem vagy a kompatibilitás – jó esetben mindkettő -, hanem a Párt iránt hűség, a tisztességes, hű elvtársak nemzése és felnevelése, hogy azok a szocializmust szolgálhassák. E szex ehhez szükséges rossz, de szó sincs óvszerről vagy fogamzásgátló tablettáról: ilyesmit Yeomni Park először Dél-Koreában, majd Amerikában látott. A szexuális felvilágosítás tabu, az utcán tilos a pároknak egymás iránti vonzalmukat kimutatni, mivel a romantikázás kapitalista csökevény. A melegek és leszbikusok rejtőzködnek, mivel “devianciájuk” miatt kivégzés volna sorsuk.

Yeomni még sok egyéb kultúrsokkot említ a mozgássérült vécéktől a jellemzően ellenzéki politikai humorig, de talán ezek voltak a leginkább meglepő hétköznapi dolgok, amelyek számunkra természetesek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.