Érdekes

Mi történik az agyunkkal, amikor irigyek vagyunk?

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.16 | 06:46

Aligha akad köztünk olyan, aki ne tapasztalná időnként, hogy irigy. Arra, aki egészségebben étkezik, fiatalabbnak néz ki a koránál, többet alszik a babája, kiegyensúlyozottabb a családja, magasabb a fizetése. De vajon mit mond a tudomány, valóban olyan negatív érzés az irigység, mint hittük?

Ha irigyek vagyunk, előfordul, hogy magunknak sem valljuk be, esetleg másoknak is csak tréfásan: „te, én olyan irigy vagyok a jó alakodra”. Az irigység ugyanis alapvetően negatív érzelemnek számít, amit kerülünk, ha csak lehet. Csak épp teljesen soha nem lehet.

A tudósok szerint ez azonban nem véletlen. Carol Barkers idegtudós és konfliktusmenedzseléssel foglalkozó pszichológus szakember oldalán arról ír, hogy az irigység nem rossz dolog, legalábbis az evolúciós biológia szempontjából biztosan nem az.

„Az irigység evolúciós szempontból DNS-ünk egyik legfontosabb alapja. Agyunknak ugyanazon területén helyezkedik el az érzésért felelős központ, ahol az erős fájdalomérzetért felelős szekció is található.

Az irigység valójában egy természetes adaptációs válasz azokra a korlátozott erőforrásokra, amelyek egy adott csoport rendelkezésére állnak” – mondja a szakember.

„Igen, az irigység igazából hasznos, hiszen látjuk, mi minden az, amivel a csoport többi tagja rendelkezik, és ami a mi túlélési esélyeinket is növelné. Ennek hatására mi lépünk, hogy az adott forrást elérjük, vagyis mindjárt gyarapodunk. Ez az, ami hosszú távon a csoport tagjait jobbá teszi” – fűzi hozzá Barkers.

Az érzésben a közelség kulcsfontosságú: az ember szociális természete folytán a saját társadalmi csoportja tagjait figyeli, a leginkább pedig a hozzá közel állókat. Kisebb eséllyel leszünk tehát irigyek Bill Gatesre vagy Mark Zuckerbergre, a világ leggazdagabb embereire, mint a szomszéd anyukára, aki a tengerparton nyaralt az idén is.

Barkers szerint ne rettegjünk az irigységtől, ne szégyelljük azt: nézzünk szembe vele, és igyekezzünk a lehető legjobbat kihozni belőle.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló