Érdekes

Az Oxfordi Angol Szótár készítői nem találtak egyetlen szót 2020-ra

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.25 | 08:18

Tavaly a "klímavészhelyzet" lett az év szava, idén viszont nem sikerült választani.

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava minden évben az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi. Idén azonban nem tudták kiválasztani ezt az egyetlen szót vagy kifejezést. Ehelyett Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé egy jelentést.

A jelentés az év történéseivel párhuzamban sorolja az új szavakat, az ausztrál bozóttüzektől kezdve, az amerikai elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachment (felelősségrevonási) eljárás felvetődésén keresztül a koronavírus-járvány szótáráig. Beszámolnak róla, hogy nyáron a rasszizmusellenes Black Lives Matter-mozgalom és rövidítése, a BLM terjedt el világszerte, majd legutóbb az amerikai elnökválasztáson leadott levélszavazat lett felkapott. Ugyanakkor arra is rámutatott a jelentésük, hogy az előretörő új szavakkal szemben a korábban népszerű brexitet 2020-ban 80 százalékkal kevesebbet használták.

Mint Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke kijelentette, nyelvi szempontból még sosem tapasztalt ilyen évet, mint az idei. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, és ezek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló