Érdekes

Már él a technológia, amivel az egész emberiség kiirtható

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.28 | 07:22

He Jiankui kínai genetikus professzor tegnap jelentette be, hogy embriók alapvető genetikai kódját változtatta meg, hogy azok immunisak legyenek a HIV- és egyéb vírusokra. A tudományos világban megosztó kérdésről van szó.

Egyesek úgy vélik – maga a professzor szerint is – óriási, életminőséget javító és várható élettartamot növelő áttörésről van szó, míg mások szerint a kínai Frankenstein doktor etikátlanul viselkedik, és az általa előtérbe helyezett technológiával az egész emberiség kiirtható. De miről is van pontosan szó?

A már korábban felfedezett, de eddig világszerte tiltott technológia neve CRISPR (Crispr-Cas9), amelynek lényege, hogy a születendő gyermek DNS-ét manipulálják, méghozzá úgy, hogy a potenciálisan “defektes” géneket egyszerűen eltávolítják. Így a professzor szerint az utód immunis lesz egy sor ma még gyógyíthatatlan vírusra, pl. a HIV-re is.

A probléma egyrészt etikai, másrészt gyakorlati. Felmerül a kérdés, hogy belenyúlhat-e ember ilyen módon a DNS-be, és hogy ha megteszi, annak milyen következményei lesznek: eltűnik, eltűnhet-e az emberi faj úgy, ahogy ismerjük, vagy ha megmarad, milyen hosszútávú hátrányokkal kell szembenéznie generációkon keresztül a megváltoztatott genetikai állomány következtében?

Steven Hawking régóta rettegett attól, hogy lesz orvosközösség, akik ezt a gátat ledöntik, és megteszik az első lépést a “szuperember” utópisztikus koncepciójának megvalósítása érdekében. Az ijesztő az, hogy az eljárás rendkívül egyszerű és olcsó, így sok szakember szerint megvan az esélye annak, hogy segítségével az emberiség idővel – a tökéletesség és az örök élet iránti vágytól vezérelve – teljesen átalakítja, de akár el is pusztítja önmagát.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.