Érdekes

Az állatkertek történetének legkülönösebb esetei és balesetei

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.30 | 16:19

Az állatkert cuki állatok parkja, ahol még a ragadozók is kezes bárányoknak tűnnek. Na persze nem mindig. Hajmeresztő, bizarr és gyakran véres balesetek is történnek. A legcukibb állatok mancsa sem tiszta. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy az esetek nagy többsége emberi hülyeségből történik, nem pedig az állatok hibája.

A vidrák véres bosszúja

A 2000-es évek elején történt az eset Bronxban, ahol az állatkert vezetői hoztak egy rossz döntést: egy területre tették a közönséges hulmánokat, ami egy majomfaj és az ázsiai kiskarmú vidrákat. A majmok rövid időn belül elkezdték terrorizálni vidrákat, akik elég türelmes állatoknak bizonyultak. Pár évig tűrték a megaláztatásokat, míg egy nap, ami ugyanolyan volt mint a többi, elkapták az egyik majmot, agybafőbe verték, majd belefojtották a medencébe. Már ha még élt akkor.

Bicskás gorilla

2009 nyarán történt a Calgary állatkertben az a furcsa eset, amire azóta sincs magyarázat. A látogatók vettek észre egy gorillát, amint egy irdatlan nagy kést tartott a kezében (mancsában?) és nőstény gorilla felé hadonászott vele. Konkrétan ott állt előtte. Szerencsére se személyi, se állati sérülés nem történt, a gondozók gond nélkül szerelték le bicskás gorillát, de hogy hogyan került hozzá a kés, az nem derült ki.

Baleset vagy öngyilkosság?

Calgaryban nem a késes volt az egyetlen különös eset az állatkertben. Pár évvel azután az este után egy ártatlanul szép reggelen holtan találtak egy vidrát. Ebben még nem lenne semmi különös, csakhogy a vidra nyakára rá volt tekeredve egy nadrág, amivel az állat valószínűleg önmagát fojtotta meg – legalábbis a vizsgálat ezt állapította meg. Arra viszont nem találtak magyarázatot, hogy a ruhadarab hogyan került a vidrához, ki adta oda neki, és miért.

Sose baszakodj Binky-vel!

Az alaszkai Anchorage állatkertjében éldegélt Blinky, a jegesmedve, akit elég hamar ki lehetett hozni a béketűrésből, és akkor nem volt számára kecc-mecc. Két nevezetes esetet őriz az állatkerti emlékezet. Egyszer egy túl kíváncsi turistát, egy nőt csapott meg, mert túl közel ment a ketrechez. A másik esetnél pedig egy tini lábát marta meg, aki szintén túl közel ment hozzá, mert részeg volt, és azt képzelte, övé a világ. De Binky-é volt, még úgyis, hogy ő ketrec mögött volt.

Pingvin szökésben

2012-ben egy humboldt-pingvin, aki Tokióban élt a Sea Life Parkban, arra a döntésre jutott, hogy elég volt, és megszökött. 3 hónapot töltött szerte a városban, és ez idő alatt még a Tokiói-öbölben is úszkált párszor. Nem tudták sehogyse becserkészni, de aztán nem is volt rá szükség: a kényelemhez szokott pingvin, talán megunva a hajléktalan életmódot, egyszerűen visszament magától a parkba.

Egy orrszarvúnő tehet mindenről

Satara-t, a 18 éves orrszarvú hímet elhagyta a nője, és ami a legmegalázóbb volt az egészben, hogy egy fiatalabb példányért. Nem csoda ezek után, hogy Satara agyát elöntötte a vér, és dührohamot kapott, aminek az lett a vége, hogy megszökött lakóhelyéről, az ausztráliai Montaro állatkertből. Akárcsak a pingvin, úgy az orrszarvú is visszatért később, csak nyilván előbb kicsit kidühöngte magát. A terápiás szökés állítólag olyan jól sikerült, hogy az eset után Satara teljesen megváltozott, és nyugodtabb és érzelmesebb lett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló