Érdekes

Berúgni másnaposság nélkül – Ilyen a gina, ami ezreket öl meg

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.04 | 03:20

Itthon főként olyan partidrogként ismerik, amit lányok italába csepegtetnek, hogy megerőszakolják őket, de a gina igazából pusztító kábítószer sok ezer halálos áldozattal.

Olyan, mint a pia, csak nem leszel tőle másnapos

A VICE új kisfilmje a Gina nevű népszerű partirdrogot mutatja be, vagyis a GHB-t. A Gina gamma-hidroxibutirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, kisebb mennyiségben az emberi szervezetben és bizonyos élelmiszerekben megtalálható, az orvoslásban pedig narkolepszia kezelésére és érzéstelenítésre is használják. Partidrogként előállítása egyszerű, gyors és olcsó, és nagy haszonnal lehet árusítani.

Hódítóútra Hollandiából indult, ahol a bulizók leginkább arra használják, hogy ébren maradjanak reggelig, és táncoljanak. A VICE új kisfilmjében hamar elhangzik a kulcsmondat: “Képzeld el, hogy az alkohol minden pozitív hatását megkapod, de anélkül, hogy a végére elálmosodnál és kidőlnél, és úgy, hogy utána nem leszel egyáltalán másnapos. Ugye, hogy jól hangzik?” Épp ebben rejlik a Gina veszélye.

via GIPHY

1 ml = 1 euró, olcsó és egyszerű

A filmben bemutatott dealer házilag méri ki az anyagot egy egyszerű, patikában kapható fecskendővel, és 1 ml nagyjából 1 euróba kerül, és egy adag – amitől a fogyasztó már szépen beáll – kb. 15 ml. Vannak, akik egy buliban két ilyen adagot is magukhoz vesznek, három pedig már halálos is lehet. Amszterdamban mindenki ismer valakit, akinek haláloka a GHB volt…

A partizók ugyanis a végletekig tolják a bulit, és teljesen feldobódva nagyon sokan – az Extasyhoz hasonlóan – végkimerülésben esnek össze, a szívük nem bírja a terhelést. Aztán ott van a túladagolás is: mint minden illegális szer, ez sem tökéletes laboratóriumi körülmények között készül, az adagolást utána pedig senki sem szabályozza, így magas a túladagolás kockázata, ami könnyedén halálos is lehet. Évente nagyjából 2 ezer fiatal halálában játszik szerepet ez a partidrog.

via GIPHY

A “mellékhatások”: zaklatás, nemi erőszak és halál

A Gina további közismert hatása a “szinte állatias szexuális vágy”, ami aztán erőszakos bűncselekménysorozatokhoz vezet. A VICE bemutat egy beginázott férfit, aki alsónadrág nélkül vonaglik földön, a rendőrök sem tudják leszerelni, majd később azt, hogy iszonyúan szégyelli és bánja, ami történt, és nem akar többet ginázni. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű: a Gina iszonyúan addiktív szer.

Egy addiktológus, aki az ügyeleten dolgozik, elmondja, hogy sajnos elég gyakran találkoznak ezzel a partidroggal, hiszen fillérekért juthatnak hozzá a fiatalok, és sokan az alkohol alternatívájaként tekintenek rá. A szakember szerint azonban ez az a cucc, amit nagyon könnyű túladagolni, és annak a vége a legtöbbször halálos…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.