Érdekes

A háborús riporter, akit kétszer is elraboltak

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.08 | 16:18

Lynsey Addario díjnyertes fotós és New York Times bestseller-szerző, fő profilja: háborús zónákban teszi a dolgát.

A riporter kétszer is volt munkája során forró helyzetben, méghozzá Afganisztánban, ahol egy hajszálon múlott, hogy kivégezzék.

“Arccal a földhöz szorítva feküdtem, a tarkómnál revolver, és egyetlen szerencsém van: ilyenkor azonnal túlélő üzemmódba váltok. Higgadt és összeszedett leszek, és egyetlen dologra fókuszálok: hogy túléljem”

– mondja a 44 éves fotóriporter, aki volt, hogy maga is sokkot kapott, amikor a fronton látta, hogyan nem tudják megmenteni bajtársukat a katonák.

Addario úgy érzi, bizonyos területeken még előny is, hogy nőnek született.

“Amikor muszlim nőket mutatok be a háborús zónákban, mindenképpen előny, hogy beengednek az otthonukba, megnyílnak előttem, megmutatják az életüket. Amikor arról van szó, hogy Amerikából egy anyát küldjenek a konfliktus sújtotta területre, már hátrányban vagyok”

– fogalmaz.

“A leginkább az az ironikus, hogy mennyi támadást kaptam például, amikor terhesen dolgoztam. De azt már nem nézték, hogy mi volt a téma, amivel foglalkoztam: terhes nők a háborúban. Érdekes, őket senki sem félti, pedig millióan vannak, és nincs választásuk.”

Persze olyan is előfordul, hogy Addario leteszi a kamerát. Volt, hogy a harmadik világbeli halálos kimenetelű szülésekről készített dokumentációt, és a riportalanya, aki ikrekkel volt várandós és órákig kenuzott a kórházig, durván vérezni kezdett. Kérte az orvost és a nővéreket, hogy jöjjenek segíteni, de az asszony végül a szülőágyon vérzett el.

“Sokan azt hiszik, nekünk riportereknek sokkal nagyobb hatalmunk van, de ez tévedés. Egy ilyen helyzetben mi is csak az orvosnak tudunk szólni, nem tudunk más tenni. Ilyenkor fel kell dolgozni, aminek a tanúi voltunk”

– mondja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.