Érdekes

Durvul a depresszió karácsony előtt – mit érdemes tudni róla?

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.18 | 08:18

Nem lehet elégszer beszélni a depresszióról, amely Magyarországon 10-ből 2 embert érintett már élete során - különösen a karácsony előtti, utáni időszakban. Nem egyszerű rosszkedvről beszélünk, hanem a klinikai depresszióról, amely nem csak a hétköznapokat mérgezi meg, de évente több ezer életet is követel. 

Ahhoz, hogy értsd, milyen komoly ellenféllel állunk szemben, néhány adat:

  1. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint napjainkban kb. 2 millió magyar mondhatja el magáról, hogy küzdött már depresszióval az élete során.
  2. Számos esetben az állapot olyannyira súlyossá vált, hogy a beteg önkézzel vetett véget az életének. Évente átlagos 4500-5000 ember dönt úgy, hogy nem akar tovább élni. Sokan közülük csupán figyelmeztetésnek szánják az öngyilkossági kísérletet, de már nem tudnak segíteni rajtuk a családtagok és az orvosok. 
  3. 2013-ban tízből egy magyart érintett a depresszió.
  4. Minden évben 20 százalékkal nő azoknak a pácienseknek az aránya, akiket a depresszió valamilyen formájával diagnosztizálnak. Nem tudjuk, hogy ennek oka a kilátástalan társadalmi környezetben és a fogyasztói társadalom stresszes életmódjában rejlik-e, vagy egyszerűen csak abban, hogy egyre többen mernek szakemberhez fordulni, ha mélypontot élnek át, és az idők során a diagnosztikai kritériumok is finomodtak. 
  5. Jelenleg a világon 121 millió ember küzd depresszióval, ám meglepő módon minél magasabb az adott ország GDP-je, annál több a boldogtalan ember (vagy éppen annál magasabb azoknak az aránya, akik észreveszik, ha valami nem kerek, és segítséget kérnek – ezt nem tudhatjuk).

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet Mentálhigiéniai Világfelmérése szerint a következő módszerek tetszőleges kombinációval tudsz véget vetni a sötét napoknak a legnagyobb valószínűség szerint:

  1. Spirituális biztonság, önismereti munka. – A spirituális vonal alatt nem feltétlenül vallásos életvitelt, de még csak transzcendens hitet sem értünk. Egyszerűen arról van szó, hogy szilárd, stabil és koherens világképed van, és rendszeresen teszel azért, hogy megismerd és megszeresd magadat. Az utóbbihoz akár szakember segítségét is érdemes kérni. 
  2. A szeretteinkkel, de legalábbis pozitív emberekkel töltött idő. – Nem véletlenül mondjuk annyiszor, hogy madarat tolláról, embert barátjáról: a körülöttünk lévők energiaszintje és hozzáállása ugyanis nagyobb hatással van ránk, mint hinnénk. Ha mélyponton vagy, tudatosan dolgozz azon, hogy pozitív emberek vegyenek körül. Akkor is, ha ez olykor a nehezedre esik. 
  3. Fordítsd a figyelmedet a pozitív dolgok felé. – Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem veszed észre a problémákat és a kihívásokat, hanem inkább azt, hogy elegendő lelki muníciót halmozol fel ahhoz, hogy szembenézz és megküzdj velük. Kerüld az alkoholt, a drogokat és a cigarettát, mert hosszútávon ezek csak rontanak a helyzeteden a tudomány mai állása szerint. 
  4. Ne maradj hosszú időre egyedül, pláne nem elfoglaltság nélkül. – A magány és az unalom a depresszió kedvenc játszótere. Ha nincs épp állásod és párkapcsolatod, vállalj önkéntes munkát, válassz új hobbit, keress hasonszőrű közösséget… a lényeg, hogy foglald el magadat, ne maradj négyszemközt a sötét gondolatoddal.
  5. Itt az ideje, hogy új hobbira bukkanj. – Megérdemled.
  6. Légy őszinte a szeretteiddel, a környezetedben élő emberekkel. – Mondd el nekik, hogy nehéz időszakot élsz át és szenvedsz, hiszen csak így tudnak segíteni. 
  7. Keress egy szakembert, akiben megbízol, és akivel el tudjátok kezdeni a közös munkát. –  Ma már egyáltalán nem ciki szakértő segítségét kérni, de ne feledd: a munka oroszlánrésze nem az övé, hanem a tiéd. 
  8. Írd ki magadból az érzéseidet. – Akár van, akár nincs olyan ember, akiben megbíznál, fogalmazd meg magadnak az érzéseidet és a gondolataidat. Ez segít megérteni és feldolgozni a történteket.
  9. Fogadj örökbe egy kisállatot. – Tudományos tény, hogy a kis háziállat hatékony érzelmi támogatást képes nyújtani a gazdájának… miközben lefoglalod magadat (lásd 4-es pont). 
  10. Töltsd minél több időt a szabadban – A természetben minden évben áldásos hatással van rád, és számos kutatás igazolja, hogy a szabadban végzett testmozgás csökkenti a depresszió tüneteit, és egyéb módszerekkel kiegészítve végleges gyógyulást is hozhat. 

Ha Neked, vagy valakinek a környezetében segítségre van szüksége, tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresd fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló