Érdekes

Végre megtudhatod, miért imádja a kutyád a jógamatracod

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.21 | 08:30

Mert bizony imádja, ezt minden kutyás jógarajongó tudja. Eddig csak az volt rejtély, hogy miért. Szerencsére a tudósok ezt az égető kérdést is megválaszolták, így ma már nyugodtan aludhatsz.

Fotó: Instagram @elliy_yoga
Fotó: Instagram @elliy_yoga

Rajta kucorogni, feküdni, áhítatosan figyelni, amíg a gazdi éppen a Pavánamukt-ászanát gyakorolja – na ez az, amit a kutyák nagyon csípnek. Kérdés, hogy miért. Valójában józan paraszti aggyal is levezethető a megfejtés, de most tudósok (nem britek, hanem amerikaiak) bizonyítékot is találtak arra, ami egyértelműnek tűnik. Azért, mert imádnak. Na de kezdjük elölről: melyik érzéke a legerősebb a kutyáknak? Bizony, a szaglásuk, és itt van a kutya elásva. (Elnézést.)

Day 5 of #WinterSolsticeDogis with the #MudraMuttzTribe. What’s more appropriate than a little fire hydrant downdog over my downed dog on her @downdog_products mat?! ? Love these snuggles. ❤?❤ ? HOSTS: @alaskanyoganic @blklze @lala79xox ? SPONSORS: @confusedgirlla @sleepysantosha @downdog_products @4leggerz @hadleyclaystudio @happyhoundclub @loveamericandog @downdogsnacks @kleenmonkeysc @vermontdogeats @mudramuttzdoga #doga #rescuedismyfavoritebreed #adoptdontshop #yogawithpets #yogipets #yogawithdogs #dogyoga #yogadogs #dogsofinstagram #badyogi #badyogisunite #yogafied #yogacorner #yoga #yogini #yogaaddict #yogaglo #yogagram #yogagirl #yogajunkie #yogaeveryday #yogachallenge #yogisofinstagram #igyogacommunity #myyogafam #igyogafamily Mat by @tomuno.

A photo posted by Aly Davis (@alylynnyogaandthings) on

Szaglóbajnokok

A kutyák agyában 125-220 millió idegsejt végzi a szaglószervi ingerek feldolgozását, a vérebek esetében ez a szám 300 millió. De orruk érzékenysége a szaglóhám megnövekedett felületének, illetve a fejlett agyi feldolgozásnak is köszönhető. Egy átlagos kutyánál ennek a felületnek a nagysága 130 cm², míg az embereknél csak 3 cm². Tehát a kutyák szaglása nagyon jó, mondhatni tízezerszer jobb, mint a miénk. És mi az, amit igazán szeretnek az ebek?

Imádja a szagodat

Bizony a gazdájukat, és annak illatát. Az Emory Egyetem kutatója, professzor Gregory Berns és kollégái kiképeztek egy csapat kutyát arra, hogy nyugodtan feküdjenek egy MRI gépben, miközben különböző szagmintákat mutogattak nekik. Pl. gazdijuk hónaljszagának mintáját egy idegen szagmintával párban, vagy éppen ismerős és ismeretlen kutyák szagát. Az agyukról készített felvételeken pedig világosan látszott, hogy amikor az ismerős ember szagát megérezték, agyuk azon része aktivizálódott, amely rész az embereknél is működésbe lép, ha pozitív hatás éri őket. A tudósok azt állapították meg, hogy ez nem annyira a jutalomfalat miatti pavlovi-reflex öröm miatt van, hanem sokkal inkább egy szociális kapocs felismerése.

Fotó: Instagram @charlielunar
Fotó: Instagram @charlielunar

Barátot szagáról

És mit nem csinálnak a gazdik a jóga matraccal? Bizony nem mossák le őket minden alkalommal, így bőven van rajta szagminta, amiben szőrös kedvenceink lubickolhatnak, amíg kedvenc humánjukat nézik gyakorlás közben. Vagy után. Vagy előtt. Most mondja valaki, hogy a kutyák nem a legcsodásabb társak a földön. A tudósok szerint egyébként az sem elhanyagolható szempont, hogy a jógamatracok finom puhák, így kifejezetten kényelmesek is.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló