Érdekes

Wow! Itt a világ első fából készült műholdja

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.30 | 11:48

A cél az űrszemét csökkentése.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer űrszemétről tudnak a szakemberek. Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

A Sumitomo Forestry nevű vállalat kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. A Kiotói egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

A fejlesztés következő lépése a műhold mérnökök által történő megtervezése lesz, majd el fogjuk készíteni az űreszközt – mondta Doi professzor. Az Euroconsult cég becslése szerint a következő évtizedben mintegy 990 műholdat fognak a világűrbe küldeni.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló