Uncategorized

A robotok már vért is fognak tudni venni

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.02.10 | 17:48

A Rutgers Egyetem kutatói által létrehozott automatizált vérmintavételi robot bizonyos esetekben jobban teljesített, mint az ugyanazt a feladatot végző orvosok.

A robotok jelenleg is az űrbe mennek, takarítanak, szállodákban dolgoznak, időseket gondoznak és múzeumi túrákat tartanak. Ezután kórházakban és orvosi klinikákban dolgozhatnak, és vért vesznek majd a betegektől.

A Rutgers Egyetem kutatói által létrehozott automatizált vérmintavételi robot bizonyos esetekben jobban teljesített, mint az ugyanazt a feladatot végző orvosok – mondta az egyetem szerdán nyilatkozatában.

A robot első klinikai vizsgálata azt mutatta, hogy időt szabadíthat fel az ápolónők és az orvosok számára, hogy több időt fordíthassanak a betegek kezelésére, ahelyett, hogy vért vennének tőlük. Az ultrahang-vezérelt robot megtalálja a vénát, megszúrja, majd vért vesz. A robot magában foglal egy centrifuga-alapú vér analizátort.

Rutgers University

A próba eredményei, azt mutatták, hogy a robot teljes sikerességi aránya 87% volt azon 31 résztvevő számára, akiktől vért vett. 25 ember számára, akiknek vénái könnyen elérhetők voltak, a siker 97 százalék volt. A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ápolók és orvosok 73%-ban sikeresek a látható vénákkal nem rendelkező betegek esetében.

Egy olyan eszköz, amely hasonló a miénkhez, segítheti a klinikusokat, hogy gyorsan, biztonságosan és megbízhatóan vegyenek vérmintákat, és megakadályozzák a szövődményeket illetve ne okozzanak fájdalmat a többszöri szúrással.

-nyilatkozta  Josh Leipheimer, a New Brunswick Műszaki Iskola kutatója.

Az egyetem szerint a jövőben az eszközt más általános orvosi eljárásokhoz, például intravénás katéterezéshez és dialízishez is használható lenne.

Kép:Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló