Üzlet

Elkapták a világ legnagyobb hitelkártyacsalóját

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.29 | 11:22

Négy évig volt szökésben, és hihetetlenül pontos tervezés kellett a sikeréhez.

A rablós filmekben a tervek mindig óramű pontossággal működnek, mert úgy vannak kiszámolva. Most kiderült, hogy a való életben is hihetetlen logisztika kell egy rendes rabláshoz.

rablás

Letartóztatták a világ legnagyobb hitelkártyacsalásának 2013 óta szökésben lévő elkövetőjét. Az ügy nem is a hollywoodi tanulság miatt érdekes, amely szerint senki sem bujkálhat örökké. Attól izgalmas, hogy felidézhetjük, milyen számok merülnek fel egy ilyen csalásban.

A most letartóztatott 49 éves Habib Chaundhryt és társai ellen 2013. szeptemberében emeltek vádat. A gyanú szerint 200 millió dollárt loptak össze. Ehhez 7000 hamis személyazonosságot használtak fel, és bankkártyák tízezreit fosztották ki. Az ügyben 19-en vallották magukat bűnösnek eddig.

Ember legyen a talpán, aki ebbe nem zavarodik bele

A csalás három lépésből állt. Először hamis adatokkal és meghamisított hiteltörténettel számlát nyitottak, a fiók hitelképességét további hibák felhasználásával megnövelték, végül pedig addig költöttek a kártyákról, amíg arra lehetőség volt. A pénzügyi szolgáltatók teljes kára meghaladta a 200 millió dollárt.

Ahhoz, hogy a kis csoport által igényelt kártyák hasonló postázási címe ne tűnjön fel, összesen 1900 levelezési címet használtak fel. Ezek között házak, postafiókok, lakások is akadtak.

A nagyméretű csalás lebuktatásához is nagy szervezetre volt szükség. Az Obama elnök által életre hívott Financial Fraud Enforcement Task Force nevű csoportban 20 szövetségi ügynökség és 94 államügyészi hivatal fogott össze a gazdasági bűnügyek visszaszorítására. Három év alatt tízezer ügyet göngyölítettek fel, amelyek közül 2900 jelzáloghoz kapcsolódó csalás volt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló