Üzlet

Elkapták a világ legnagyobb hitelkártyacsalóját

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.29 | 11:22

Négy évig volt szökésben, és hihetetlenül pontos tervezés kellett a sikeréhez.

A rablós filmekben a tervek mindig óramű pontossággal működnek, mert úgy vannak kiszámolva. Most kiderült, hogy a való életben is hihetetlen logisztika kell egy rendes rabláshoz.

rablás

Letartóztatták a világ legnagyobb hitelkártyacsalásának 2013 óta szökésben lévő elkövetőjét. Az ügy nem is a hollywoodi tanulság miatt érdekes, amely szerint senki sem bujkálhat örökké. Attól izgalmas, hogy felidézhetjük, milyen számok merülnek fel egy ilyen csalásban.

A most letartóztatott 49 éves Habib Chaundhryt és társai ellen 2013. szeptemberében emeltek vádat. A gyanú szerint 200 millió dollárt loptak össze. Ehhez 7000 hamis személyazonosságot használtak fel, és bankkártyák tízezreit fosztották ki. Az ügyben 19-en vallották magukat bűnösnek eddig.

Ember legyen a talpán, aki ebbe nem zavarodik bele

A csalás három lépésből állt. Először hamis adatokkal és meghamisított hiteltörténettel számlát nyitottak, a fiók hitelképességét további hibák felhasználásával megnövelték, végül pedig addig költöttek a kártyákról, amíg arra lehetőség volt. A pénzügyi szolgáltatók teljes kára meghaladta a 200 millió dollárt.

Ahhoz, hogy a kis csoport által igényelt kártyák hasonló postázási címe ne tűnjön fel, összesen 1900 levelezési címet használtak fel. Ezek között házak, postafiókok, lakások is akadtak.

A nagyméretű csalás lebuktatásához is nagy szervezetre volt szükség. Az Obama elnök által életre hívott Financial Fraud Enforcement Task Force nevű csoportban 20 szövetségi ügynökség és 94 államügyészi hivatal fogott össze a gazdasági bűnügyek visszaszorítására. Három év alatt tízezer ügyet göngyölítettek fel, amelyek közül 2900 jelzáloghoz kapcsolódó csalás volt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló