Befektetés

Most már biztos, hogy megmenekül a világ, Bill Gates és ultragazdag barátai is beszállnak a zöld-bizniszbe

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.12 | 11:16

A Microsoft-alapító egy 170 milliárd dolláros alapítvánnyal mentené meg a bolygót.

Bill Gates / Twitter
Bill Gates / Twitter

Gates és befektetői csapata irdatlan összegeket fordít a klímaváltozás megállítására, és a megújuló energiaforrások fejlesztésére. Az Áttörés nevű, két évtizedre tervező alapítvány az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásnak felszámolását tűzi ki célul, és jövőre kezd aktív lépéseket tenni. Kaliforniában, a Menlo Park-i Sand Hill Road-on nyitnak irodát, ahol minden zöld kezdeményezést örömmel fogadnak:

Bármire nyitottak vagyunk, ami tiszta, megbízható és olcsó

ajánlja Gates, aki a BEV alapítvány elnöki székét foglalja el. Munkatársai az Alibaba-alapító Jack Ma, az Amazon-os Jeff Bezos, a Virgin-től Richard Branson, a SoftBank-os Masayoshi Son, illetve a Soho China-tól Zhang Xin és Pan Shiyi. De a Reliance cég elnöke, Mukesh Ambani mellett soraik közt szerepel John Doerr, Hasso Plattner és Vinod Khosla neve is. A vezetők vagyonait összeadva a Bloomberg és a Forbes adatai alapján megbecsülve, ki is jön a 170 milliárd dollár.

Tavaly Gates már jelezte, hogy személyesen egymilliárd dollárt szeretne zöldenergiára szánni, és mellette még 27 tehetős vállalkozó adta nevét, hogy szívesen csatlakozna a kezdeményezéshez. Mielőtt a bolygónkért aggódó zöld aktivistát látnánk a világ leggazdagabb emberébe, tisztázza szempontjait; kiváló üzleti lehetőséget lát a klímaváltozás felszámolásában:

Ez is ugyanolyan normális piaci mechanizmus, mint a többi: csak az energiaforrások cserélődnek fel.

Azzal a különbséggel, hogy a 2006 és 2011 közti befektetések eddig nem igazán hoztak hasznot: ez valóban hosszútávon egy megtérülő dolog. Gates mindenesetre vállalja a kockázatot és bizakodóan tekint a jövőbe, személyesen építi a kapcsolatot a leendő stratégiai partnerekkel, energetikai cégekkel.

Egy környezetbarát nukleáris energiával foglalkozó startup cégbe már bevásárolta magát, következő körben pedig a nap- és szél energiát fog hasznosítani. Szeretné, ha nem csak a kormányok és egyetemek fejlesztenének, kutatnának zárt laborjaikban, egyre nagyobb szükség volna komolyabb áttörésekre.

Gates is bevonódott tavaly a Mission Innovation nevű, 22 államot és az Európai Uniót is tömörítő szervezetbe, akik megdupláznák a tiszta energiák kutatását a következő öt évben. Amerika is ezen országok közt van jelenleg, de Donald Trump pozícióba kerülése miatt az Államok hozzájárulását nem lehet biztosra venni.

Az új kabinettel való párbeszéd azon fog múlni, hogy mennyire látják az energiakutatást fontosnak: ez valójában egy jó dolog, nem pedig partizán-akció.

bizakodik a Quartzon a nemrégiben Elnöki Medállal is kitüntetett Gates.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló