Pénzügyek

Ezeréves adócsalás! Meglepő titokra derített fényt a közelmúltban talált normann kincs

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.31 | 17:40

Már a középkorban is ment a pénzügyi kavarás.

Ezeréves adócsalásra derített fényt az a több ezer normann pénzérme, amelyre januárban bukkantak véletlenül fémkeresők a délnyugat-angliai Somerset grófságban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sovereign Rarities (@sovrcoins) on

A British Museum szerdán jelentette be a közvetlenül a normann hódítások kora utáni időkből származó lelet megtalálását. Ez a második legnagyobb ilyen lelet a korból. A pénzérmék egy része II. Harold angol királyt ábrázolja, aki 1066-ban a Normandiai Vilmos ellen vívott hastingsi csatában vesztette életét. Másik részük a trónra lépő győztest, Hódító Vilmost, Anglia első normann királyát ábrázolja. Gareth Williams, a múzeum kurátora elmondta, hogy a 2528 érmét tartalmazó kincs szokatlanul nagy és nagyon fontos a történelem azon időszakának megvilágításához.

„A történészek között nagy vita folyik arról, hogy folytonosság vagy változás történt közvetlenül a normann hódítás után, illetve az azt követő hosszabb időszakban. Az érmék segítenek megérteni, miként hatottak a társadalomra a normann időszak alatt bekövetkezett változások”

Három érmét hibridként, kétféle érme kombinációjaként azonosítottak. Ez a gyakorlat a pénzverők általi adóelkerülés egyik korai formája volt. Ezeken az érméken a nyelvezet és a rajzok egyaránt utalnak Haroldra és Vilmosra, és könnyen tovább lehetett adni törvényes fizetőeszközként, mivel egy átlag angolszász írástudatlan volt és a királyok képe hasonlított egymásra. A leletre januárban a somerseti Chew-völgy közelében egy gazda mezőjén bukkant egy pár, amely arra tanította barátait, hogy miként kell fémkeresőt használni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Current Archaeology Magazine (@current_archaeology) on

Egyikük Hódító Vilmos ezüstérmét talált, ilyen leletre harminc évben egyszer bukkanhatnak fémkeresők. Két lépéssel később újabb, majd újabb érmék következtek, végül 4-5 órán keresztül ásták a térséget, hogy felszínre hozzák valamennyit – olvasható a The Guardian honlapján. Az érmék értéke több millió fontra rúghat, a szakemberek szerint 1067-68-ban elegendőek voltak arra, hogy 500 birkát vegyenek értük.

Most jogi folyamat indul arról, hogy műkinccsé nyilvánítható-e a lelet. Ha bebizonyosodik, hogy műkincs, akkor egy független szakértői bizottság felbecsülni az értékét, és a múzeumoknak felajánlják megvételre. A kincskeresőket megillető jutalmat szétosztják a föld tulajdonosa és a fémkeresők között.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló