Pénzügyek

Egy-két hónapig tudnak élni a megtakarításaikból a magyar harmincasok

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.25 | 06:46

A koronavírus hatására egy generáció kezdett el figyelni a pénzügyeire.

A harmincas korosztályt a pénzügyeinek átgondolására késztette a koronavírus. Az Unicredit bank szerint igyekeznek visszafogni a kiadásaikat és nagyobb hangsúlyt fektetnek a pénzügyi tervezésbe a korosztály tagjai. A változtatás fő hajtóereje, hogy be kellett látniuk, hogy nem rendelkeznek megfelelő tartalékokkal. De nézzük a számokat!

A generáció 79 százaléka változtatott a pénzköltési szokásain. Részben azért, mert a szokott költési módok (szórakozás, utazás) ellehetetlenültek a 2020-as évben. Részben pedig tudatosan is. Jellemzőbbé vált az élelmiszerrel való spórolás, több válaszadó jelezte, hogy jobban figyel arra, hogy ne kelljen élelmiszert kidobnia.

A harmincasok fele nem idén kezdte a pénzügyi terv készítését. Durván felük nyomon követte a havi kiadásait. Idén októberre azonban a válaszadók 62 százaléka mondta, hogy folyamatosan figyel a havi kiadásaira. Felük pedig előre tervezi a következő hónapok költéseit is. Ennek a kisebb hányadnak a töbsége (80 százalék) képes is magát tartani a tervhez.

A generáció többségének azért lett fontos a megtakarítása, mert jelenleg nem rendelkeznek tartalékokkal. A korosztály fele valamilyen szinten biztonságban érzi magát, 23 százalékuk azonban szorong a pénzügyek miatt. Azok közül, akik rendelkeztek megtakarításokkal a járvány előtt csupán 37 százaléknak nem kellett hozzányúlni a megtakarításaihoz, ők nem is számolnak azzal, hogy később erre szükség lehet. 23 százalék még nem nyúlt hozzá a pénzhez, de a jövőben tervezi. Negyven százalék már költött, 17 százalék pedig jelentős összeget élt fel.

A harmincasok 77 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással. Ezek fele készpénzben vagy lekötés nélküli folyószámlán tartja azt. Megtakarítási számlával, életbiztosítással, lekötött betéttel vagy állampapírral csak a válaszadók 10-15 százaléka rendelkezik.

A megtakarítások mennyisége is lényeges. A generáció 54 százaléka tudná a jelenlegi életszínvonalát fenntartani több, mint két hónapig, ha elveszítené a munkáját. Fele csupán egy hónapig tudna gond nélkül élni a megtakarításaiból.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.