Vállalatok

Nem dob ki több kaját a brit Tesco, inkább mindent szétosztanak

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.13 | 10:37

Jótékonysági szervezetek végzik a kidobásra szánt élelmiszerek célba juttatását. Hatalmas mennyiségről van szó, tízezrek juthatnak ingyen ételhez.

Pixabay
Pixabay

Két éve, kísérleti jelleggel kezdték el pár szigetországi üzletükben ezt a programot, ami olyannyira bevált, hogy most már véglegesítették is a megállapodást a jótékony szervezetekkel. Anglia legnagyobb élelmiszerlánca ötezer karitatív csoportot és szerveződést vont be az akcióba, hogy így csökkentsék az élelmiszer-pazarlást, és kidobás helyett inkább rászorulóknak jusson az ennivaló.

Tavaly Angliában a becslések szerint 55 400 tonna tescós élelmiszer került kidobásra, melynek több, mint a fele (30 000 tonna) még fogyasztható lett volna. Akkor 14 áruházban, kísérleti jelleggel indult el a Community Food Connection, azaz egy olyan ételgyűjtő kezdeményezés, amely fél év alatt 22 tonna, kidobásra szánt ennivalót spórolt meg, mely 50 000 adag ételnek felel meg.

Egy nyitott digitális platform, a FareShare FoodCloud teremt közös kommunikációs felületet az áruház személyzete és a karitatív szervezetek között. Március közepén 15 városban és régióban – egyebek mellett Manchesterben, Birminghamben és Southamptonban – élesítik a rendszert, ami csak a kezdet: 2017 végéig az összes szigetországi üzletben működni fog.

A megacég más angol kereskedőknek is javasolja, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az akció magában foglal még egy elemet: a kidobásra szánt, leárazott zöldségekből ezentúl Perfectly Imperfect (Tökéletesen tökéletlen) címkével lehet majd vásárolni is.

Minden, még ehető étel számít. Ezért nem engedjük kidobni a nap végén feleslegessé vált ennivalót. Inkább segítünk a szükségben lévőkön, és tudjuk, hogy ez a vevőink számára is fontos kérdés.

– mondta Dave Lewis, a cég vezérigazgatója. Lindsay Boswell, a FareShare ügyvezetője ehhez még hozzáteszi:

Örülünk, hogy a Tesco használja az alkalmazásunkat, megmutatva, hogy egy jó cégvezetés elismerésre méltóan tudja megoldani a felesleg kérdését is.

Forrás: Metro.co.uk

Érdemes tudnunk, hogy a magyar üzletekben 3 éve indult hasonló kezdeményezés, és ma már több, mint 90 áruházban működik az élelmiszermentő program. A még fogyasztható, de el már nem adható ennivalók így jutnak naponta az Élelmiszerbank és az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei segítségével a rászorulókhoz. 2020-ra mindeen egyes áruházat szeretnének bevonni az akcióba.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló