Vállalatok

Ezeket a színeket soha ne használd, hacsak nem akarsz egy jó kis pert a nyakadba!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.22 | 18:13

És azt tudtátok, hogy a nagy cégek védjegyoltalom alá helyeztethetnek színeket? Itt van hét, ami jogilag is egy vállalathoz kötődik, ezért véletlenül se színezd ki vele a vállalkozásod logóját!

Az talán senkinek sem okoz újdonságot, hogy szavak, tulajdonnevek, jelmondatok, logók, képek, ábrák, alakzatok védjegyoltalom alá kerülhetnek, de bizony hangok és színek is. Itt van néhány, amit mindenki ismer.

A Barbie babákat gyártó Mattel pinkje például több mint száz kategóriában védett. Amikor az MCA lemezkiadó piacra dobta az Aqua Barbie Girl című lemezét, s a borítón ezt a színt használta, a Mattel jól beperelte őket. Szerencsére a bíró észnél volt, ejtette az ügyet, s azt tanácsolta a feleknek, hogy inkább “hűtsék le magukat”.

Az ékszergyártó-nagyhatalom Tiffany jellegzetes kékjét 1998-ban védette le. A színt leíró Pantone-kód megegyezik a cég alapítási évével, 1837-tel.

Szintén a 19. században gyökerezik a karamell- és csokicsodákat készítő kvéker Cadbury. Ők a lilájukat még Viktória királynő tiszteletére választották ki. És jelenleg is pereskednek a Nestlével, amiért utóbbi kölcsönvette a színt egy csokijához.

Nem hiába tudja ma mindenki, hogy a T-Mobile színe a magenta, tucatnyi peres eljárás van folyamatban a színhasználat miatt. És nemcsak ám kis cégeket akarnak megleckéztetni, legutóbb 2014-ben a nagy tech-cég AT&T ellen nyertek meg egy nagyobb pert.

via GIPHY

Az UPS különleges barnájukat 1916 óta használják. Egy régi cégvezető szerint ez a szín akkoriban

a tiszta luxust jelentette!

Ma már a jó kis piros Zetorokat felváltották a sárga-zöld John Deere-k Magyarországon is. Olyannyira védik a színeiket, hogy sem külön-külön, sem együtt sem lehet egy jó kis per veszélye nélkül más gépekre festeni őket.

Végezetül ki gondolná, hogy a Texas-i Egyetem, ami a Pantone-rendszerben #159-es égetett narancs színt birtokolja, 2010-ben két iPhone applikációt is betiltatott a szín bitorlása miatt?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása
Cikkajánló